Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Финансов специалист оглави руското външно разузнаване

[post-views]
Финансов специалист оглави руското външно разузнаване

Генерал Павел Иванов е назначен за началник на най-секретното поделение

Текстът e превод на статия в The Insider,

която ви предлагаме с кратък коментар

от Марк Стасиновски

На 1 февруари 2024 г. Павел Иванов, бивш началник на дирекция Е – икономическото разузнаване на руското външно разузнаване, бе назначен за директор на поделение 39949. То представлява най-секретният отдел на руското външно разузнаване (СВР). Неговата структура включва дирекция „П“ – политическо разузнаване, дирекция „Л“ – легално разузнаване, дирекция „Н“ – научно и технологично разузнаване, и дирекция „С“ – нелегално разузнаване. Офицерите от поделение 39949 управляват най-големите шпионски структури и оперират от посолствата на Русия под прикритието на дипломати. Обикновено те заемат длъжности като асистенти на посланика или като секретари. Те също така се подвизават като служители на големи руски банки или енергийни консорциуми, чиито чуждестранни клонове оперират в съответните държави. Други длъжности, които те използват за прикритие, са кореспонденти в офиси на руски държавни медии.

Генерал Павел Иванов се дипломира във Военния институт по финанси и икономика в Ярослав, след което се обучава в академията на СВР. След приключване на обучението си е назначен в централния апарат на СВР, където се издига до позицията на началник на финансовото разузнаване. Според източника си в СВР The Insider твърди, че Иванов е водел операции на икономическото разузнаване в Украйна, Молдова и балтийските държави, постигайки „блестящи оперативни резултати благодарение на вербувани агенти на високи позиции в банковия сектор“.

Командирът на поделение 39949 и екипът му оперират от комплекс на улица „Колпачни“ в Москва – бившата резиденция на съветския министър Виктор Абакумов, преди да бъде арестуван през 1951 г. и екзекутиран по-късно. Пделението разполага и със своя почивна дача в с. Лопатино в Ленинския окръг на Москва – дачата разполага със свои сауна и охрана.

Съпругата на Иванов Оксана Мороз е възпитаничка на Финансовия университет в Москва и е началник на отдел по вътрешен одит в руското външно министерство. Синът на Иванов – Никита, е студент в катедра „Космически апарати и ракетни носители“ в държавния технически университет „Бауман“ в Москва.

Поделение 39949 придоби известност през 2010 г., когато полковник Александър Потеев, началник на дирекция „Нелегално разузнаване“, избяга в САЩ. Там той даде на ФБР информация за цяла структура от шпиони на руското външно разузнаване, най-известната от които беше Анна Чапман (Кушченко). Десетте разкрити руски шпиони бяха по-късно разменени за американски шпиони, излежаващи присъди в Русия – полковникът от военното разузнаване Сергей Скрипал, полковникът от външно разузнаване Александър Запорожки, ученият Игор Сутягин и бившият офицер от ФСБ Генади Василенко.

НАШИЯТ КОМЕНТАР: Не приемайте нищо за пълна истина

Назначаването на нов началник на поделение 39949 в лицето на Павел Иванов най-вероятно сигнализира за промяна в дейността на поделението. Казваме най-вероятно, защото когато става дума за разузнавателни среди и шпионаж, никой освен пряко замесените, не знае какво точно се случва. Следователно всички твърдения, които се правят отстрани, трябват да бъдат третирани именно като такива – твърдения без преки доказателства, които могат да се окажат напълно грешни.

По-малко шпионски новели, повече документи

Иванов не е замесен в най-известните случаи на вербувани шпиони като този с Анна Чапман, която е съблазнявала политици, за да получи информация. Вместо това той явно има широк опит в сферата на икономическия шпионаж, който макар и по-скучен, има ключова роля за разузнаването на Русия. По пътя на логиката може да се предполага, че сега дейността на поделение 39949 ще бъде насочена повече към икономически операции.

Финансово разузнаване, подкопаване и заобикаляне на санкции и опити за налагане на икономическо влияние в чужди държави са все способности, критични за Русия особено след близо двете години война и санкции. Голяма част от руския военноиндустриален комплекс ползва електроника от западни държави – съответно намирането на ефективни начини за заобикаляне на санкциите относно тези продукти има пряко влияние върху способностите на руската армия да ползва оръжия като „Искандер“, „Калибър“ и „Кинжал“.

Може да предполагаме, че това разузнаване също е замесено в големите проекти за изграждане на енергийната инфраструктура, която свързва Русия с Европа. Тези огромни проекти като Северен поток и Турски поток бяха белязани от множество съмнителни връзки между европейски политици и олигарси и съпроводени с предположения за злоупотреби с милиарди евро.

Дори предположението за изместване на фокуса в работата да е вярно, не би следвало да се очаква, че операциите в другите отдели ще бъдат пренебрегвани. Русия все още най-вероятно разполага с мрежа от вербувани личности по високите етажи на различни места в Европа. Случаят с латвийската евродепутатка е нагледен пример.

Мечката не е чак беззъба

В рамките на последните две години руснаците понесоха огромни щети върху репутацията си като военна сила. Това доведе до една фалшива представа за някои, че Русия е една мечка без зъби и нокти, но това не е така.

Въпреки всичките грешки и почти комични издънки, които руската армия е правила и прави в Украйна, руската държава има на свое разположение и използва много способности, които макар и леко „ръждиви“, все пак представляват сериозна заплаха за всички държави, дори за най-силните. Разузнаването и шпионажът са едни от тези способности и структури като ФСБ, ГРУ, СВР и личности като Павел Иванов представляват върхът на един меч, който може да нанася сериозни удари, без те да се виждат или чуват.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found