Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обилно подхранване на страхове и размахване на плашила

[post-views]
Обилно подхранване на страхове и размахване на плашила

Кремълският пропаганден апарат конструира алтернативна реалност

Медиите от мрежата на Кремъл обилно подхранват руската публика с илюзорни страхове от несъществуващи врагове. С това те предизвикват военна истерия и първични реакции, които впоследствие ще впрегнат в полза на дневния ред на Кремъл. С тези встъпителни думи започва редовният седмичен доклад на експертната група за борба с дезинформацията към Европейската служба за външно действие.

През миналата седмица, в очакване на повторното коронясване на „царя“ след нагласените в негова полза така наречени „избори“, про-кремълският пропаганден апарат се занима с конструирането на алтернативна реалност. Руските въоръжени сили не постигнаха абсолютно нищо, което си струва да се празнува, та затова се наложи идеолозите на режима да прибягнат до изпитаната тактика на всяване на страх: с медийни публикации те рисуваха картина на един свят, изпълнен със заплахи, в който Русия е атакувана от всички страни и враговете вече са едва ли не пред портите на Кремъл.

Страхувайте се от Европейския съюз, много се страхувайте

Темата за подслушваните високопоставени германски военни продължава да намира място в медийните канали под контрола на Кремъл. Сюжетът е представен като ярък пример за това колко войнствен всъщност е Европейският съюз.

Някои коментатори направиха необосновани твърдения, че имало планове да се използват германски ракети „Таурус“ с голям обсег за удари срещу руски цели. Тези наративи внушават главно на руската публика, че ЕС, Германия и другите западни страни са агресивни и замислят да атакуват Русия. Към тях можем да добавим и предишните откровени манипулации, че Франция щяла да разположи войски в Украйна, а Северноатлантическият съюз се готвел за въоръжена конфронтация с Русия – върху сюжета с НАТО ще се спрем пак по-нататък.

Всичко това помага на Кремъл да оправдае продължаващата мащабна инвазия в Украйна и да я представи като превантивен отбранителен акт. Другата цел е да се внуши, че нахлуването в Украйна представлява само част от театъра на военните действия в една по-широка война със Запада. Идеологическите внушения за „войнствения ЕС, който се намира на ръба на войната с Русия“ могат да срещнат отклик и сред някои групи в западните общества, което допълнително да осуети достъпа на западната подкрепа до Украйна.

Дезинформация срещу украинските военни

Добре известни медии от пропагандната мрежа на руския режим разпространяват фалшиви видеоклипове, в които предполагаеми украински военнослужещи се предават на руските части, изгарят украинските си паспорти и преминават на руска страна. Показват ги даже как гласуват в руските президентски „избори“.

Клипът, който играе централна роля в тази кампания, беше разпространен от десетки „Телеграм“-канали, а оттам си проправи път в рамките само на ден до редица уебсайтове и акаунти във „ВКонтакте“, „X“ и „YouTube“ чрез кръстосано публикуване на съдържание. Само в „Телеграм“ видеото събра стотици хиляди гледания.

Мишена на клипове като този стават украинските военни, а целта им е да подкопаят морала на украинските въоръжени сили. Иронизира се отлагането на президентските избори в Украйна и се намеква, че Русия е по-демократична страна от Украйна.

Русия нанася удари по цивилни цели

Медийната мрежа за дезинформация продължава да сипе цинични лъжи, че Русия не нанасяла удари по граждански цели. Тази седмица посланието бе повторено в контекста на решението на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на двама висши руски военни.

По същия начин пропагандните медии не спират да настояват, че руските сили не стоят зад клането в Буча, а че това било едно режисирано събитие за провал на мирните преговори в Истанбул. Пускането на послания като това може да се окаже част от отделна кампания за предварително „развенчаване“ с наближаването на датата, на която се отбелязва втората годишнина от зверствата в Буча.

Дезинформационните наративи, отричащи събитията в Буча, са дълбоко неморални. Те не просто оскверняват паметта на онези, които руските сили брутално измъчваха и убиха там, а – видите ли – дори се опитват да представят руската армия като способна и добродетелна. Нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Други теми в седмичния преглед от EUvsDisinfo:

„Мерцедес“ се мести от Германия в Китай? Лъжа!

Василена Доткова

Factcheck.bg

През последните седмици в социалните мрежи и някои информационни сайтове се разпространиха публикации, според които германският автомобилен концерн „Мерцедес Бенц“ е взел решение изцяло да се изтегли от Германия и да се премести в Китай. Част от потребителите дори твърдят, че компанията „преминава в ръцете на Китай“.

Твърденията, че „Мерцедес-Бенц“ напуска Германия и се мести в Китай не отговарят на истината. През януари концернът обяви планове да продаде 80 свои автомобилни салона в Германия – обектите, в които автомобилите му се продават на крайните клиенти. Съобщението е разпространено от различни германски медии през януари, като се цитира говорител на компанията.

В тези публикации се коментира, че концернът планира да се концентрира върху развойната и производствената си дейност. Подчертава се също, че нито един от обявените за продан автосалони няма да се закрива и че запазването на съществуващите в тях 8000 работни места до 2029 г. ще бъде част от условията на сделката. В никоя от публикациите не се споменава преместване на компанията в Китай.

Според сайта на „Мерцедес-Бенц“ компанията има девет производствени обекта в Германия, в които работят общо около 52 700 души. Производство на „Мерцедес-Бенц“ има и в други държави, като един от заводите е в Китай и в него работят 11 500 души. Компанията не е давала заявки, че планира да мести някои от тези производства.

След като новината излиза в германските медии, тя се появява и в някои български сайтове. В тези публикации от януари не се споменава Китай, но в някои от тях присъства твърдението, че „Мерцедес-Бенц“ продава и централата си в Германия. Проверката ни показа, че съобщението за предстояща продажба на централата вероятно се дължи на погрешно интерпретиран пасаж в материал на таблоида „Билд“. В публикацията на германското издание от 19 януари се споменава, че плановете за продажбата на всички 80 автокъщи в страната се отнасят и за „филиала в седалището на компанията Щутгарт.“ В пасажа обаче се говори за търговски обект, а не за административните офиси на компанията. В останалата част от текста също става дума единствено за смяната на собствеността на автомобилните салони.

Най-ново

Единична публикация

Избрани