Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тържествен концерт „20 години България в НАТО“ за жителите и гостите на София

[post-views]
Тържествен концерт „20 години България в НАТО“ за жителите и гостите на София

Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО ще изнесат на 29 март в София тържествен концерт. Той е посветен на 20-ата годишнина от приемането на България в НАТО и на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор.

Тържественият концерт „20 години България в НАТО“ е организиран от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. Поканени са да присъстват ръководители и представители на държавни институции и на дипломатическия корпус у нас.

Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част с диригент подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на оркестъра, е уникален по своята същност. Професионализмът и високото майсторство на музикантите съчетават изпълнението на произведения от богатството на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Жителите и гостите на столицата ще имат удоволствието да чуят произведения на български композитори, сред които Атанас Бояджиев, Александър Бръзицов, Мария Нейкова, Панайот Пипков и др. В концерта ще участват изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, сред които Орлин Горанов, Надя Казакова, квартет „Армейска песен“ и формация „Ладена“.

Джаз-бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE) с диригент майор Робърт Брунс. Той е съставен от музиканти от различни страни-членки на Алианса. Оркестърът свири пред държавни ръководители, лидери на страните-членки на НАТО и ЕС и представлява Организацията на Северноатлантическия договор пред граждани в цяла Европа. Музикантите от джаз-бенда идват за първи път в България. Те изпълняват класически американски джаз аранжименти от Глен Милър, Дюк Елингтън, Каунт Бейси, както и вокални аранжименти на артисти като Франк Синатра и Джони Холидей.

Концертът е с вход „свободен“ и ще започне в 18.00 ч. на 29 март 2024 г. на площад „Княз Александър I“ в София. Заповядайте заедно да се насладим на музиката, която обединява!

Гражданите, които желаят да наблюдават концерта, ще бъдат допускани през пунктове за проверка, разположени на ул. „Княз Александър I“ до Българската народна банка; на бул. „Цар Освободител“ между Българската народна банка и административната сграда на Народното събрание и на ул. „Дякон Игнатий“ до Българската банка за развитие.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани