Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният музей с изложба за 20 г. България в НАТО

[post-views]
Военният музей с изложба за 20 г. България в НАТО

Експозиционният разказ представя усилията по трудния път към изграждането на способности и съвместимост

В Националния военноисторически музей (НВИМ) в София беше открита изложбата „Българската армия – 20 години част от НАТО“. Събитието е инициатива от Националната програма за отбелязване на 20-тата годишнина от членството на страната ни в Алианса.

„За мен е малко странно да говоря за история. С някои от вас сме работили усилено и в трудна обстановка, за да може България да се подготви за членството в НАТО и впоследствие тя да се развива като един достоен член на този най-мощен военно-политически съюз. Трудно ми е да осъзная, че са минали 20 г. Благодаря за усилията на военния музей“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на изложбата.

Началникът на отбраната адмирал Ефтимов подчерта,      че решението за членството ни в НАТО е най-целесъобразното решение, което сме взели в новата ни история. Прочетено беше и приветствие от името на президента Румен Радев.

Верен на себе си да показва най-големите събития, пречупени през погледа на участниците в тях, НВИМ поставя акцента в изложбата върху мисиите и ученията на Българската армия в годините на нейното присъединяване към Алианса.

Експозиционният разказ визуализира усилията по трудния път към изграждането на способности и съвместимост чрез оригинални артефакти като знамена на българските контингенти от мисии зад граница, униформи, оръжие, лични вещи на участници в мисии, карти, знаци, документални свидетелства и други. Образът на Българската армия е обогатен от множество видеа и снимков материал от знакови учения и събития от последните 20 години. Свое място в изложбата има и Българската национална доброволческа рота № 4093 в рамките на НАТО.

На събитието присъстваха генерали и офицери, военни аташета и много гости.

Фото Николета РАЙДОВСКА

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани