Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дрон в небето над „Корен“           

[post-views]
Дрон в небето над „Корен“           

Днес приключва полевото лагерно обучение на формирования от 4-ти артилерийски полк

Маньовър по пътищата и хълмовете на полигона

При променливи метеорологични условия на полигон „Корен“ премина 14-дневната полева подготовка на 4-ти артилерийски полк. В нея участваха формирования от артилерийския дивизион 152-мм оръдие-гаубица Д-20 с командир подполковник Александър Младенов, противотанковия дивизион „Конкурс” с командир подполковник Валери Витанов и дивизионът 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град”, командван от подполковник Георги Янчев. Началник на полевото обучение бе командирът на полка полковник Красимир Ташев.

Дрон в небето над „Корен“           
В подготовката бе използвано безпилотно летателно средство
                       Фото Красимир ТОДОРОВ  

На полигона бяха над 300 военнослужещи с бойни, специални и спомагателни машини. През тези две седмици разчетите и екипажите тренираха огневи задачи за участия в тактически операции. През първата седмица батареята с командир капитан Любомир Попов от противотанковия дивизион проведе тактическо учение с бойни стрелби, като бяха изпълнени огневи задачи по поразяване на движещи се цели. Основно подготовката на противотанковия дивизион бе насочена към участието му в предстоящото учение на 2-ра механизирана бригада „Тракийски воин-24“. Беше наблегнато на управлението и на свръзката, защото фронтът за развръщане е много голям.

През втората седмица на подготовката се състояха тренировки по управление на огъня. И също се наблягаше на маньоврите и смяната на позиции, тъй като артилерийските системи се разкриват лесно след изпълнение на огнева задача.

За първи път на полето бе използван полученият нов звукометричен комплекс. Командирът на полка полковник Красимир Ташев обясни, че основната идея е била да се видят каква са неговите възможности, да се разбере правилното му разполагане между стрелящите батареи и разривите, които се засичат. Така се е натрупал сбор от нормативи за времето за развръщане и събиране на комплекса и вече в края на полевата подготовка да има примерен разчет.

Командирът на батарея старши лейтенант Михаил Михайлов дава указания на старши сержант Силвена Иванова (вляво) и ефрейтор Елена Георгиева-Томасян

Друга новост в полевата подготовка бе безпилотното летателно средство, управлявано от ефрейторите Николай Гатешки и Георги Вичков. Дронът бе използван само за наблюдение, тъй като още не е получена камерата, която дава разстояния и координати за целта. Но тренировките бяха полезни за разпознаване на обектите на земята, снимани от въздуха, защото погледът е съвсем различен.

С марш от полигон „Корен“ до  Асеновград днес приключва полевата подготовка на формирования от 4-ти артилерийски полк.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани