Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Тагарев: Няма да има забавяне за Ф-16

[post-views]
Министър Тагарев: Няма да има забавяне за Ф-16

През тази година вече сме над 2% от БВП за отбрана

Няма да има закъснения с доставката на изтребителите Ф-16, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев. „Беше направен преглед на програмата за придобиване на самолета. В доклада от българска страна се предлага вътрешно преразпределение на ресурсите, за да се отразят по-добре настъпилите промени през последните години, без да се увеличава цената на проекта и скоро ще внесем в Министерски съвет и в НС изменения проект, но при същата цена и същите характеристики“, каза Тагарев.

Според него, „МО не може да работи без приемственост, това е национална функция и отговорност. Независимо кой министър ще дойде след мен, той ще трябва да търси решение на същите проблеми, на които и аз заедно с моя екип търсим решенията. През последните две години бюджетът за отбрана нарасна значително. През тази година сме вече над 2% от БВП. Стартирахме няколко ключови проекта, готвим и стартирането на други“.

Според военния министър, проблемът е със задържането на качествени кадри в армията и създаването на мобилизационен потенциал, който се изчерпва поради прекратяването на наборната служба.

„Само за половин година увеличихме на два пъти заплатите на хората в отбраната – с 10% от лятото на миналата година и с още 10%, считано от 1 януари тази година. Интензивно работим, за да се засили присъствието на НАТО на наша територия. Доста напреднахме през последните месеци по отношение на планирането в НАТО за изпълнение на регионалните планове на наша територия да бъде създаден многонационален щаб на сухопътна дивизия. Многонационалната бойна група у нас в момента е в състав около усилен батальон, но има планове тя да се увеличи до бригада. Работим и да намерим мястото на морския център във Варна в структурата на НАТО. Присъствието на съюзни структури у нас увеличава нашата сигурност“, каза още Тагарев.

„В първите години наблюдавахме говорене дори и от висши политици, че след като сме в НАТО, няма нужда да даваме пари за отбрана. С войната, която бушува толкова близо до нашите граници разбрахме, че всяка държава е длъжна да инвестира в своите собствени способности и след това ако се наложи всички заедно да гарантираме общата ни сигурност“, посочи военният министър, който присъства на откриването на изложбата „Българската армия – 20 години част от НАТО“ в Националния военноисторически музей.

„Като член на НАТО ние можем да си позволим да гледаме с насмешка на опитите на някои политически партии да излизат с инициативи да ни извадят от този съюз, защото сме сигурни. Членството ни в НАТО ни прави сигурни и нашите граждани са спокойни, разбира се с ясното съзнание, че това е съюз на достойни членове, всеки от които трябва да се готви и да бъде готов да защитава себе си и да помага за защитата на другите, ако това се наложи“, допълни министър Тагарев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани