Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тренираме с една цел – да обясним на Русия, че не трябва да ни атакува

[post-views]
Тренираме с една цел - да обясним на Русия, че не трябва да ни атакува

Експерт препоръчва да придобием противокорабни ракети, изстрелвани от сушата

Тренираме с една цел - да обясним на Русия, че не трябва да ни атакува

„Нашите сили са организирани, тренирани и развивани с една цел – за да обясним на Русия, че не трябва да ни атакува”. Това заяви шведският отбранителен експерт Фредрик Хасел на дискусия по сигурността в Черно море, проведен в Информационния център на МО. Тя бе организирана от военно-промишлена компания „Сааб“, която вече доставя противокорабни комплекси за българския военноморски флот.

Говорейки за войната в Украйна, заключенията, които можем да извлечем са, че вече никой не може да се скрие, затова трябва да пазим войниците си. Ако не можеш да защитиш кораба си, този кораб ще бъде потопен. В Черно море видяхме колко кораби вече са на дъното на морето. Друго заключение е, че всеки може да се бие – не само младите мъже, а дори напротив, те по-скоро трябва да бъдат изкарани от военните действия заради склонността им да поемат рискове. В Украйна жените също показаха, че могат да се бият”, коментира Хасел.

Според Хасел с влизането на Швеция в НАТО в началото на март, се затваря една врата на несигурност. “След инвазията в Украйна, първо Финландия, а след това и Швеция, стигна до заключението, че създаваме несигурност, вместо сигурност в Северния фланг на Европа. След влизането на Финландия и Швеция в НАТО, затваряме тази несигурност. Вече сме част от Алианса, за да запазим мира”.

Експертът по международна политика и сигурност Димитър Гърдев коментира, че войната в Украйна е нов вид война, а България трябва да се стреми към системи, които са интегрирани в общата информационна система на НАТО. Това веднага покачва капацитета и възможностите на въоръжените сили.

“Черно море е особено. Може да нямате никакъв флот, но да потопите флота на другата държава”, каза още Гърдев и посочи, че Българската армия трябва да придобие противокорабни ракети с възможност за атака от суша, подобни на шведските RBS15. “Плановете за усилване на бреговата охрана на Румъния и България основно включват брегови ракетни комплекси, интегриране на двете държави в общата информационно-разузнавателна система на НАТО. Има много сериозни планове за разширяване на базата в Констанца, Румъния и за изграждане на нова въздушна база, в която да бъдат разположени авиационни сили на Алианса”, заяви Гърдев.

„Сааб“ е сред лидерите в производството на високотехнологични военни продукти има нишово превъзходство в противокорабните комплекси като RBS15 Mk3, в преносимите многоцелеви оръжейни системи за сухопътни бойни действия Carl-Gustaf, при високоточната бомба GLSDB, разработвана заедно с Boeing.

Най-ново

Единична публикация

Избрани