Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Посрещнаха тържествено наш контингент в Косово

[post-views]
Посрещнаха тържествено наш контингент в Косово

Официална церемония по посрещане на българския военен контингент от състава на Регионално командване „Запад” към Стабилизиращите сили на НАТО се проведе в база „Виладжио” в Косово. Това съобщиха от Съвместното командване на силите (СКС).

Посрещнаха тържествено наш контингент в Косово
Посрещнаха тържествено наш контингент в Косово

Церемонията започна с посрещане на знамето на НАТО и химна на НАТО, след което командирът на Регионално командване „Запад” полковник Франческо Ферара, придружаван от заместник-началника на щаба на СКС по операциите полковник Христо Христов, прие рапорта на командващия церемонията майор Светлин Симеонов, помощник-национален командир на контингента.

В тържествения строй българските военнослужещи бяха заедно с формирования от Албания, Хърватия, Италия, Молдова, Северна Македония.

„През следващите шест месеца вие ще бъдете лицето на българските Въоръжени сили. Изпълнявайте задачите с чест и достойнство. Покажете вашите способности и професионализъм”, обърна се към военнослужещите полковник Христо Христов – ръководител на групата за контрол на развръщането на българския контингент в Косово. Това събитие за пореден път демонстрира предаността на България към основните ценности на НАТО и към усилията на съюза да осигури безопасна и сигурна среда, свобода на придвижване не само в Косово, но и на Западните Балкани, подчерта в приветствието си полковник Ферара. Посланикът на България в Косово Христо Гуджев отбеляза, че това е първия български контингент в състава на командването, който заедно с останалите партньори ще има отговорността за запазване на мира и свободното придвижване на всички общности в региона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани