Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Директорът на МААЕ Гроси: АЕЦ „Запорожие“ е изправена пред реална опасност

[post-views]
Шефът на МААЕ обеща в Киев на Зеленски помощ във връзка със закупуването на ядрено оборудване от България

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси коментира спирането на резервната линия за електрозахранване на Запорожската атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Гроси заяви, че централата е в опасност. МААЕ също така отбеляза продължаващите „постоянни рискове за ядрената безопасност“ на фона на военния конфликт.

Експертите на агенцията заявиха, че причината за прекъсването на електрозахранването е неясна, но то е настъпило „след съобщения за военна активност в региона и извън него“. Това беше потвърдено от екип на МААЕ в района на централата, който е чул множество обстрели в деня на аварията, както и през изминалата седмица.

„Най-голямата атомна електроцентрала в Европа загуби ключов източник на електроенергия, необходима за охлаждане на реакторите, както и за други важни функции, свързани с ядрената безопасност… Тези събития още веднъж подчертават съвсем реалните опасности, пред които е изправено това голямо съоръжение“, заяви Рафаел Гроси, цитиран от пресслужбата на МААЕ.

Електрозахранването на Запорожската АЕЦ по резервната линия 330 kV спря вчера, 4 април, сутринта. В централата бяха спрени всичките шест блока, но оборудването се поддържа в съответствие с нормативните изисквания, увериха представители на АЕЦ.

Запорожската АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. От октомври 2022 г. тя е под управлението на „Росенергоатом“ (дъщерно дружество на „Росатом“).

Експерти на МААЕ присъстват в централата от 1 септември същата година. През март 2024 г. агенцията съобщи, че по време на инспекциите в АЕЦ не е установила заплахи за ядрената безопасност.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани