Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Атанас Георгиев: Очакваме първите страйкъри през втората половина на 2025 г.

[post-views]
Полковник Атанас Георгиев: Очакваме първите страйкъри през втората половина на 2025 г.

– Г-н полковник, на какъв етап е процедурата, свързана с придобиването на бойните бронирани машини „Страйкър” (Stryker), чието закупуване Народното събрание одобри в края на 2023 г.?

– Със заповед на командира на Сухопътните войски (СВ) е сформиран екип от състава на  Командването на СВ (КСВ) и 61 механизирана бригада за ръководство, координиране, организация и изпълнение на условията на договора. Имам честта да бъда ръководител на този екип. Основните ни задачи са да организираме провеждането на курсовете, обучението и сертифицирането на екипите на „Страйкър”. Също така да изготвим концепция за поддръжката на новопридобитата техника. В това число включваме оборудването, въоръжението, комуникационно-информационните системи и други. Ще разработваме тактики, техники и процедури, както и стандартни оперативни процедури, стандартни оперативни инструкции по подготовката, поддръжка и обслужване в хода на въвеждането на машините в експлоатация.

Екипът ще осъществява контрол и помощ при прилагането на изготвените от изпълнителя програма и методика за обучение на експлоатиращия и поддържащия състав. Ще бъдат определяни процедурите за поддръжка на бойните машини и системи съгласно техническите изисквания, които са заложени за всяка категория от тях. Ще бъде определяна и необходимата инфраструктура, обекти, съоръжения и оборудване за поддръжка и съхранение на машините.

Сега сме в началния етап. Всичко това, което казах, предстои да се изпълни във времето.

– Бихте ли припомнили колко и какви машини ще бъдат доставени на Сухопътните войски?

– Предвижда се да получим 198 броя машини. От тях 183 са от фамилията „Страйкър”. Останалите 15 са обслужващи и осигуряващи логистични машини. Те не са от фамилията „Страйкър”. Става дума за горивозарядчици, машини за евакуация и ремонт на техника и за транспортиране на материални средства. Те са абсолютно съвместими със страйкърите.

– Какви видове машини „Страйкър”, според предназначението им, предстои да получат войските?

– От споменатите 183 броя, 90 са бойни бронирани машини „Драгун” (Dragoon). Също така очакваме 17 разузнавателни машини, 9 инженерни машини, 33 командно-щабни машини, 24 бронирани линейки – санитарни машини, които са също от фамилията „Страйкър”, както и 10 машини за ядрена, химическа и биологическа защита (ЯХБЗ) и разузнаване. И, както споменах – 15 допълнителни логистични машини за осигуряването и поддръжката на страйкърите.

– Кога ще бъдат доставени машините?

– Първите машини очакваме във втората половина на 2025 г. През 2026 – 2027г. почти всеки месец ще получаваме машини, като последните се очаква да пристигнат в първата половина на 2028 г. Говорим общо за всички типове машини. Има си график, който сме направили. Но първите машини пристигат във втората половина на 2025 г.

– Като технология доколко тези машини се различават от досегашните, които военнослужещите в СВ използват?

– Страйкърите са съвременна еволюция на една платформа която е ново поколение техника от 21 век. Говоря не само за машината, а и за оборудването, за технологиите, внедрени в нея. 70 процента, ако мога така да се изразя, са високи технологии. Това са системите за бойно управление, както и за управление на огъня – съвсем различни системи, с които ние досега не сме работили. Сензорите за разузнаване, за целеуказване – всичко е от ново поколение. Нов вид за Сухопътните войски е и въоръжението на машината, тъй като говорим за 30-мм автоматично оръдие. Системата за зареждане с боеприпаси, селектиране на типа боеприпас и водене на огъня също е друга. Страйкърите имат автоматизирана система за разпознаване на целите и водене на огън денем и нощем за разлика от предишното поколение машини, които не притежават такива системи и мерач-операторите осъществяваха тези дейности.

– Ясни ли са вече въпросите, свързани с евентуалното асемблиране, поддръжка и ремонт на машините в България и доколко това би облекчило експлоатацията на страйкърите от Сухопътните войски?

– Да, предлаганият подход от компанията производител от американска страна включва асемблирането на машините да се извършва в заводите на ТЕРЕМ-Холдинг. Това включва инсталация на определени системи и оборудване, на дистанционно управляемите куполи, инсталация на въоръжение, а също и интегриране на комуникационно-информационното оборудване. Това е включено в договора.

– Този подход за сглобяване в България ще облекчи ли вашата по-нататъшна работа по експлоатацията на машините?

– Твърдият отговор е: „Да”. Щом ще имаме асемблиране на наша територия, по-лесно ще е оборудването и обслужването. Амбицията е вместо да изпращаме машини в чужбина, те да бъдат ремонтирани и поддържани в България.

– Смятате ли, че придобиването на новите машини ще повиши интереса на младите хора за служба в Сухопътните войски?

– Надявам се, че новите машини и новите технологии могат да повишат интереса на младите хора за служба в Сухопътните войски. Ние провеждаме постоянно демонстрации, непрекъснато се срещаме с ученици. Но дали ще желаят, това е техен избор. Но, мисля, че – да, ще повиши интереса, не само на младите, но и на нашите военнослужещи. Тоест ще ги мотивира това, че имат ново въоръжение, нова техника, с която могат да работят в по-добри условия.

– Ще видим ли машини „Страйкър” на изложението „Хемус” в Пловдив тази година?

– Да, ще видим страйкъри на изложението „Хемус”, както и много други продукти, свързани с отбранителната индустрия.

Идеята да работя с хора, да боравя с оръжие е една от основните причини да кандидатствам във военното училище, споделя полковник Георгиев. Той е роден през 1973 г. в Хасково и още помни как в гарнизона е имало много войска: „Аз съм си дисциплиниран, спортувам. И ми харесваше да наблюдавам отстрани живота на военнослужещите. Казармата беше близо до нас”.
Без колебание избира военната професия. Завършва Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски” във Велико Търново през 1996 г., профил „мотострелкови”.
Първото му назначение като офицер е в Ивайловград, в предния отряд на крумовградския полк. По-нататък кариерата му преминава през полка в Момчилград, дипломиране във Военната академия (ВА) през 2006 г. и служба в гарнизоните Плевен и Стара Загора. В периода 2012-2017 г. е командир на 42-ри механизиран батальон – Ямбол, след което е заместник-началник щаб на Втора механизирана бригада. През 2018-2019 г. завършва курса „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили” във Военна академия. Следва назначение като началник сектор в КСВ. От 2021 до 2023 г. е началник щаб на Втора механизирана бригада, а от октомври 2023 г. е на сегашната си длъжност в КСВ.
„Женен съм, с две прекрасни деца, които вече са пораснали – син и дъщеря. Обичам да си почивам сред природата, където да избягам от забързания начин на живот. Със съпругата ми в събота и неделя палим колата, излизаме от града, разхождаме се и се отърсваме от стреса и напрежението, което се е натрупало през седмицата. Природата ни зарежда”, казва с усмивка офицерът.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани