Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Засилената дейност на руското и китайско разузнаване представлява „сериозна заплаха“ за Естония, сочи доклад на естонското контраразузнаване

[post-views]
Естония "сериозно" обсъжда изпращането на войски в Украйна

Руските и китайските разузнавателни служби засилват дейността си в Естония, сочи доклад на естонската служба за вътрешно разузнаване, цитиран от ДПА.

„Руските разузнавателни служби стават все по-агресивни. Макар в някои случаи да действат по-грубо, те също така използват и по-прикрити методи“, казва естонското разузнаване в публикувания си в петък ежегоден доклад.

„Войната в Украйна им даде нова насока и нова цел – те представляват сериозна заплаха“, се посочва в доклада.

В документа се допълва, че Русия вероятно ще продължи усилията си да създаде социално напрежение в съседните ѝ страни. Докладът обаче констатира, че естонското общество е доказало своята устойчивост, а хибридните операции и тактиката на сплашване не са постигнали своите цели.

Естонските спецслужби са задържали около десетина души, заподозрени в планиране на престъпления от името на руските служби в периода от края на 2023 г. до средата на февруари 2024 г.

Заедно с Русия Китай представлява най-голямата разузнавателна заплаха за Естония, се казва в доклада.

„В сравнение с Русия китайските разузнавателни усилия са както по-широкообхватни, така и по-интензивни“, се посочва в доклада.

„Китайските фирми и общности в държави по целия свят се използват за постигане на разузнавателните цели на Китай“, се отбелязва в документа.

Китайското посолство в Талин служи като един от най-важните инструменти за упражняване на „мека сила“, се казва още в доклада на естонската служба за вътрешно разузнаване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани