Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Центърът на НАТО в София отпразнува 9 години

[post-views]
Центърът на НАТО в София отпразнува 9 години

Събитието уважиха министър Атанас Запрянов и адмирал Емил Ефтимов.

Деветата годишнина от акредитацията на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране на бедствия (CMDR COE) беше отбелязана тържествено. На събитието присъстваха представители на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, дипломатическия корпус, както и партньори на Центъра.

„Съвременните предизвикателства пред сигурността пораждат необходимостта от многостранно сътрудничество и оценка в реално време на постоянно променящите се характеристики на оперативната среда. В това отношение ролята на CMDR COE е жизненоважна – той осигурява съществена подкрепа за усилията на НАТО в областта на подготовката, адаптирането и адекватното реагиране на възникващите заплахи и рискове“, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов (по-късно той беше назначен за служебен министър на отбраната).

В церемонията участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който изрази високата оценка на военното ръководство на Министерството на отбраната за професионализма и старанието на личния състав на Центъра. Той подчерта значението на тази структура в настоящата сложна среда на сигурност в регионален и световен мащаб за нарастването на способностите на Алианса да реагира на кризи със своята експертиза и обмен на информация и опит между съюзническите държави.

През изминалите 9 години Центърът работи в тясно сътрудничество със Съюзното командване на НАТО по трансформацията (HQ SACT), Главната квартира на НАТО и страните-членки на Алианса. Организацията събира, анализира и разпространява информация и поуки от практиката в помощ на експерти и професионално ангажирани лица. В проекта, освен България, участват още Гърция, Полша, Румъния и Унгария. Идеята е опитът на съюзниците в НАТО да повишава осведомеността и квалификацията на работещите ведомства, ангажирани с реакция при кризи, бедствия и аварии.

CMDR COE e създаден на 28 август 2013 г. от страните-спонсори Полша и Гърция, и България като Рамкова нация. На 31 март 2015 г. CMDR COE печели статут на 21-вия Център за усъвършенстване (COE) на НАТО и е активиран като международна военна организация на територията на България съгласно член XIV от Парижкия протокол.

По повод празника награди бяха връчени от името на досегашния министър на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и от директора на Центъра полковник Орлин Николов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани