Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Магията да си танкист

[post-views]
Магията да си танкист

Валерия Тодорова

Полковник Любомир Вачев: „Модернизацията на танк Т-72 дава увереност и самочувствие при изпълнение на задачите“.

Вече четвърта година на 15 април се отбелязва празникът на бронетанковите войски. Формированието от Сухопътните войски (СВ), в което сега на въоръжение са танкове Т-72, е Центърът за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен.

В ЦПС  посрещат този празник с добре изпълнени задачи и уверени в справянето с предстоящите  предизвикателства. Командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев посочва: „Аз съм танкист. И това е част не само от служебния ми път, но и от житейския.

Това е силно и значимо усещане

Знам, че то е присъщо и на всички танкисти – от ветераните до най-младите. Екипната работа между тримата в машината, синхронът между тях, усещането за танка, за неговата мощ и маневреност – всичко това е част от магията да си танкист.

Нашите танкисти са знаещи, можещи и отговорни специалисти. И във 2-ри танков батальон, с командир подполковник Пламен Янъков, и в 61-ви танков батальон (61тб), с командир подполковник Евтим Максимов, на служба са прекрасни специалисти – от командира до войника.“

Модернизираните танкове участват във всички учения на 61тб. Екипажите преминават обучение за работа с новите системи за управление на огъня на танка. Продължава и обучението на военнослужещите от щаба на батальона и командирите на формирования от 61тб за работа със системата за управление на бойните действия (BMS), чрез която командирът и щабът на батальона ще разполагат с опозната картина на бойното пространство, с точна информация и координати за местоположението на своите и противниковите сили и ще могат да планират и да поставят задачи на формированията от 61тб в реално време.

Полковник Вачев поставя акцент върху изпълнението на задачите: „ И през тази година танкистите, както и целият личен състав, ще изпълнят с чест и професионализъм поставените задачи. След успешното приключване на етапа индивидуална подготовка,

в ход е подготовката на екипажите и отделенията

предстоят етапите взвод, рота, батальон и участията в различни учения.  Щабът на ЦПС ще участва с клетка за отговор в национално двустепенно КЩУ „ЩИТ 24“, което е свързано с ученията на НАТО „STEADFAST DETERRENCE 24” и „STEADFAST DUEL 24”.  На учебните полигони „Ново село“ и „Корен“ ще проведем ротни тактически учения и тактически учения с бойна стрелба.  Ще участваме в рамките на „ЩИТ 24“ и в „ОТВЕТЕН УДАР/STRIKE ВАСК/ 24”, а също и в „BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 24” PLATINUM LION 24. Участие ще имаме и в рамките на ТУ „Черно море 24”, което е съвместна подготовка на Военноморските сили.”

Празникът е повод да обърнем поглед и към най-новото попълнение с офицери-танкисти. Петима от тях са със специализация„Мотопехотни и танкови войски”, а един – с „Танкова и автомобилна техника”. Техните първи назначения след производството са в 61тб на ЦПС-Сливен.

Лейтенант Ангел Ангелов е в началото на своята военна кариера. Изминали са само седем месеца от назначението му. Той е командир на трети танков взвод във втора танкова рота. „Всяко едно ново начало е сравнително трудно и

изисква време да се адаптираш

Срещам подкрепа от командира на танковата рота. Смятам, че се разбирам добре с колегите, усещам отзивчивост и колегиалност“, споделя най-младият офицер-танкист във формированието. Лейтенант Ангелов е от Враца. Все още свиква с града под Сините камъни и цени времето сред природата като вариант за почивка.

Лейтенант Мартин Ангелов е от Берковица. Насочил се е към военната професия, защото го привлича нейната динамика, необходимостта от физическа подготовка и натоварване.

Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2022 г.  Сега е командир на втори танков взвод в трета танкова рота. Споделя, че адаптацията към военния живот е била бърза и без затруднения. Още с пристигането си във формированието е бил приятно впечатлен, че  протича модернизация на танковете Т-72. Летящ старт за него е и това, че само месец след назначението му участва на Учебен полигон „Ново село“ при демонстрация на възможностите на поредните модернизирани танкове. „Ученията преминават нормално. Да, има натоварване, но това е част от военната служба”, отбелязвалейтенант Мартин Ангелов.

Лейтенант Димо Пеков казва с усмивка, че често го питат как се е насочил към военната професия, а

точен отговор му е трудно да даде

Склонен е да заяви, че е станало „случайно някак“. Но е валидно и това, че „случайното не винаги е случайно“. Понякога ние избираме пътя, а се случва пътят сам да се появи пред нас. Завършил е математическа гимназия, а обучението в НВУ „Васил Левски”  го е научило на дисциплината, която е необходима във военната професия. „Първите дни след назначението са особени – срещата с нещо ново, появата на конкретни трудности, са факт, но те бързо се преодоляват. Привикваш към работата и се справяш“, споделя лейтенант Пеков. Той е командир на втори танков взвод във втора танкова рота. Казва, че се разбира с подчинените си и харесва колегиалните отношения. През свободното си време играе футбол. В междуличностните отношения харесва честността.

Старши-лейтенант Диян Янъков сега е заместник-командир на първа танкова рота в 61 тб. Натрупаните впечатления от 2021г. насам  му дават основание да отбележи: „Наученото във военното училище е конкретна основа, но петте години на обучение във военния университет се различават доста от войсковия живот и воденето на службата като офицер. С модернизацията на техниката се повишава мотивацията и амбицията в нас, с всяко тактическо учение с бойна стрелба на учебните полигони в страната

придобиваме нужния опит и рутина

Ученията дават възможност да видим, че нашите войски по нищо не отстъпват от съюзническите войски на държавите-членки в НАТО“.

Старшилейтенант Евгени Иванов е заместник-командир по логистичното осигуряване на първа танкова рота. Той е със специалност „Танкова и автомобилна техника”. Доволен е от направения избор на професия. Получил е конкретни знания във военния университет, но във формированието е научил още много. „Върша си работата с удоволствие. Колективът е много добър. За мен ще е чест да продължа да служа тук. Трудностите не ме плашат. Винаги има какво още да се научи, важно е да имаш желание за надграждане“, уточнява старши-лейтенант Иванов. Харесва природата и усещането за свобода и простор, което тя дава.

Старши-лейтенант Йордан Йорданов е от Стралджа. Завършил е НВУ „Васил Левски” през 2021 г. и е назначен на длъжност  командир на втори танков взвод в трета танкова рота на 61 тб. От юли 2023 г. е временно изпълняващ длъжността (ВРИД) командир на втора танкова рота в 61 тб и това е един по-различен период от военната му служба. „Откакто съм ВРИД командир на танковата рота, се промениха много неща.

Отговорността стана по-голяма

и задълженията се увеличиха. Отговарям за повече хора и за модернизирана техника. За сметка на това удовлетворението от добре свършената работа, заедно с моите хора, е голямо“, изтъква старши-лейтенант Йорданов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани