Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По хълмовете на „Корен“

[post-views]
По хълмовете на „Корен“

На полевата подготовка воините от 4-ти полк провериха уменията си и повишиха своя  опит.

Стрелба, маньовър, заемане на нови огневи позиции… И пак подготовка за стрелба. Наглед задачите на полигон „Корен“ се повториха, каквито са били и при предишни лагерни обучения на формированията от 4-ти артилерийски полк. Но никога не е едно и също, както са казали мъдреците – не можеш два пъти да се окъпеш в една и съща река. Някои от военнослужещите бяха заели нови длъжности, имаше промени в състава на разчети, влияние оказваше недостигът на хора…

А и най-важното – сериозно внимание на тази полева подготовка бе обърнато на мобилността на батареите. Защото в реални бойни условия тя е изключително важна за запазване на живота на военнослужещите и на техниката, която те обслужват. Представяме накратко някои от офицерите, сержантите и войниците, с които разговаряхме по време на лагерното обучение на „Корен“.

Подполковник Коста Делев е началник-щаб на 4-ти артилерийски полк от юли миналата година. А на ученията на полигона бе началник на командния пункт на полка. Преди това той командваше противотанковия дивизион „Конкурс”.

Разликата между командир на дивизион и началник-щаб е голяма. Като командир на дивизион имах доста други задължения, свързани с отговорността за хората и техниката. А сега ключовото за мен е начинът на оркестриране, за да се получи една красива музика, ако мога така да се изразя, за дейността на щаба и формированията. И така тази музика да излезе като изпълнение на поставените конкретни задачи, образно описа новата си дейност подполковник Делев.

Редник Лъчезар Маринов е войник от 3 години и е номер от разчет на огневи взвод на артилерийска батарея 152-мм оръдие-гаубица Д-20. Роден е в Брацигово, завършил е езикова гимназия в Пазарджик с преподаване на френски и английски език. Сега живее в Асеновград.

Да бъда войник в армията беше моя детска мечта. Щастлив съм, че успях да я осъществя преди 3 години. Не само, че не съм разочарован досега, но и се радвам, че служа в 4-ти артилерийски полк. Колективът ни е много сплотен и ме приеха с отворени ръце. Може да се каже, че армията ме изгради като характер, като човек. На полигона съм бил вече 6-7 пъти. Тук, на „Корен“, идваме, за да покажем на практика какво умеем, заяви редник Лъчезар Маринов.

Младши сержант Румен Делчевски е служил като наборен войник в Хасково. Става кадрови през 2009 г.  

Бях номер от разчет, след това –  мерач, и сега вече съм младши сержант и командир на 152-мм оръдие. Всеки от разчета си изпълнява задълженията, но трябва да сме много бързи в действията си. Всеки път е различно на „Корен“. От 15 години съм в полка и не съм пропуснал полева подготовка, с изключение на времето, когато бях на мисия в Афганистан като картечар, сподели младши сержант Делчевски и не пропусна да съобщи, че има син, вече на 5 месеца.

На 122-мм реактивна система за залпов огън БМ-21 „Град” служат младши сержант Йордан Николаев и ефрейтор Николай Николов. От 2007 г. започнах като номер от разчета, след това станах мерач и сега съм командир на бойната машина. Изпълняваме огневи задачи с различен брой снаряди – по 5, по 6, зависимост от целта. Съобразяваме се със скоростта и посоката на вятъра, с разстоянията –  всичко се измерва. От последните стрелби имаме две отлични оценки и една добра, отбеляза младши сержант Николаев.

От 2019 г. в полка е ефрейтор Николов. Започнал е службата си като редник – шофьор на транспортна машина. Преди 6 месеца е бил повишен в звание и длъжност, станал е ефрейтор – мерач на разчет. Вече има няколко бойни стрелби. Посочи, че мерачът трябва да е прецизен в работата си и да изпълнява точно командите. Но веднага уточни, че стрелбата зависи и от останалите в разчета – редниците Георги Кърчев и Хари Дунев.

През януари старши сержант Силвена Иванова и ефрейтор Елена Георгиева-Томасян честваха 20 години, откакто са в артилерийското формирование. Тогава са били приети общо 30 жени за кадрови военнослужещи, но от тях вече са останали малко в полка. Сега Силвена е командир на отделение за управление на огъня в батареята с командир старши лейтенант Михаил Михайлов, а Елена е изчислител. Харесват работата си и характерното за тях е, че винаги са в добро настроение. 

От 2009 г. в полка е капитан Али Шуган. Първата му длъжност е командир на взвод, а от 2012 г. е заместник-командир на батарея от реактивната система за залпов огън БМ-21 „Град”. На полигон „Корен“ се вижда най-вече какво сме научили на теория и какво можем да правим на практика. Сглобяват се бойните единици, провеждаме реални стрелби, проличава психо-физическата закалка на всеки военнослужещ, до каква степен е изграден като артилерист, изреди капитан Шуган. И обобщи – важно е, че системата ни е много маневрена, ние изпълняваме огнева задача и веднага сменяме позицията, така както е по съвременните изисквания.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани