Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сглобяват дронове на бойното поле

[post-views]
Сглобяват дронове на бойното поле

В съвременната война роботите настъпват с неподозирани темпове. В рамките на „Проекта Конвергенция“ армията на САЩ експериментира в сферата на взаимодействието между човека и машината на бойното поле. Става дума за взаимодействието между войника и дрона Ghost-X, специално създаден за разузнаване, сигурност и защита на войските, и за някои наземни роботи. Това взаимодействие с дрона започва със сглобяването му на бойното поле.

Американската армия провежда експерименти, за да изследва взаимодействието между човека и машината на бойното поле.

По време на тестовете дронът Ghost-X се сглобява на място като част от процеса на интегрирането на човека и машината. Тази интеграция ще направи по-гъвкаво изпълнението на мисиите в предизвикателни среди.




U.S. Soldiers conducted use case operations with the Small Multi-purpose Equipment Transport, a ground robot, and the Ghost-X UAS during PC-C4. The U.S. Army is hosting PC-C4, a joint and multinational, two-phase, “in-the-dirt” experiment from Feb. 23 – March 20, 2024. PC-C4 participants include the U.S. Army, U.S. Navy, U.S. Air Force, U.S. Marine Corps, and U.S. Space Force along with militaries from partner and allied countries from the United Kingdom, Australia, Canada, New Zealand, France, and Japan. PC-C4 is a culmination of numerous preceding exercises, experimentations, and events; it provides a critical venue to identify and refine recommendations necessary to transform the Army and ensure future war-winning readiness. (U.S. Army photo by Staff Sgt. LaShic Patterson)

Новият вариант на дрона  Ghost-X е с увеличен полезен товар и време за полет, както и с опции за гъвкав комуникационен комплект на дълги разстояния и навигационен модул.  Ghost-X е най-новият и най-мощен модел на компанията производител, който е натрупал досега 1000 летателни часа, включително и в бойна среда.

Подобрени са полетните му характеристики. Модернизирана е задвижващата система, която се захранва от двойна батерия и това удължава времето на полета до 75 минути и удвоява теглото на полезния товар до 9 кг. Увеличен е също така оперативният обхват на дрона до 25 км, благодарение на допълнителния комуникационен пакет за дълги разстояния. Нови са и електрооптичните и инфрачервените сензори за наблюдение. Дронът разполага с набор от нови технологии, включително и за визуализация, навигация и автоматизирано превключване на честотите. Работи много устойчиво в оспорвани среди с ниска свързаност.

По време на тестовете, след като е сглобен от войника, малкият,  черен, приличащ на играчка дрон Ghost-X със слаб шум се издига над къщите в тихо пустинно селце. След него излита друг. Тези малки безобидни дронове са очите на скритата в околните планини рота, която се готви да влезе в селото, окупирано от врага. Оказва се, че дроновете не са сами. В небето изведнъж с грохот връхлитат изтребители. „Октокоптери“ се носят в небето и изстрелват прецизни боеприпаси.

A Ghost Robotics Vision 60 prototype walks with a security forces Airman at a simulated austere base during the Advanced Battle Management System exercise on Nellis Air Force Base, Nevada, Sept. 1, 2020. The prototype uses artificial intelligence and rapid data analytics to detect and counter threats to US military assets in space and possible attacks on the US homeland with missiles or other means. (U.S. Air Force photo by Airman First Class Zachary Rufus)

„Октокоптерът“ FLYD-2400 има бърза, лесна настройка и смяна на полезния товар, и излита лесно. Теглото му е 20 кг, носи 25 кг полезен товар и достига до 5 000 м височина. Издържа във въздуха до 45 минути. Лети и при слаб дъжд.

На „бойното поле“ се виждат роботизирани бойни машини, стрелящи с леки и тежки картечници по вражеските позиции. Те осигуряват прикритие за войските, напредващи към селото. Междувременно куче робот излиза от гъст облак дим, предоставяйки на войниците изглед на обстановката от друг ъгъл. Цялата тази сцена е кулминацията на усилията на американската армия да интегрира действията на хората и машините на бойното поле.

Според висши офицери тези тестове са поглед към бъдещето на армията. Очаква се след време хора и машини така да бъдат интегрирани в действията си, че рискът за войниците да бъде възможно най-малък.

Да се създават такива формации явно не е лесно. За да работи интеграцията между човека и машината, при това в театъра на военните действия, тя трябва да бъде подкрепена от функционална и удобна за потребителите мрежа. Изисква се много ефективна защита от кибератаки и всички системи трябва да притежават точната степен на автономност. Темповете на заплахите са по-високи от темповете при технологиите. По тази причина експертите твърдят, че не технологията ще се окаже най-сложният фактор, а по-скоро скъсването с остарелите процеси на придобиване на нови технологии за армията. Това не позволява бързите покупки и забавя доставките на технологично оборудване и въоръжение за войниците.

Прецизна ракетна система срещу заплахи от въздуха

Оръжейната система за борба с дронове известна като „VAMPIRE“ е дело на американската отбранителна индустрия. Системата използва компоненти, които по-рано са били за други приложения, но сега са комбинирани за унищожаване на дронове във въздуха. Системата действа във ВСУ. Използва 70-милиметрови ракети, с лазерно насочване, които могат да се използват като „въздух – земя“ и като „земя – въздух“. Притежава и радар за прецизно управление, може да се транспортира и с пикап.

Тъй като ракетата е стандартна 70-милиметрова на нея може да се монтира пълната гама от бойни глави. Поради тази причина ракетната система „VAMPIRE“ поразява успешно и прецизно наземни, и въздушни цели.

Нови подводни роботи за разузнаване и атака

Новото подводно оръжие „Toloka TLK-150“ е много по-малко от предишни украински морски дронове. Подводният дрон „Толока“ има по-малък обхват и се движи по-бавно, но за сметка на това е по-невидим и много по-лесно оцелява. Този дрон, който работи като малка подводница, е продукт на украинската военноморска отбранителна индустрия, разработваща все по-новаторски морски системи с бойно предназначение. Държавата създаде специална група, наречена „Brave1“, която да координира иновациите във военните технологии.

„Toloka TLK-150“ е с електрическо задвижване, с дължина 2, 5 м, обхват от 100 километра и възможност да носи от 20 до 50 кг експлозиви. Разработват се още две версии на подводни дронове „TLK“. Това са TLK 1000  с дължина от 4 до12 метра и TLK 400  с дължина от 4 до 6 метра. TLK 400 ще носи 500 кг експлозиви и ще може да покрие обхват от 1200 километра, а TLK 1000 ще има обхват 2000 километра и ще може да носи до 5000 кг експлозиви. Всички тези модификации служат за разузнаване и атака.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани