Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Публикувани са имената на френските наемници, убити при атаката в Харков

[post-views]
ДЕЗИНФО: Публикувани са имената на френските наемници, убити при атаката в Харков

Френските доброволци от SOS Донбас са предоставили на руските медии частичен списък на наемниците, които според тях са присъствали във военна база в Харков по време на ракетния удар в нощта на 16 срещу 17 януари.Според руското министерство на отбраната повече от 60 френски наемници, воюващи на страната на украинските въоръжени сили, са били убити.

ОТГОВОР

Това е прокремълски дезинформационен разказ, в който се твърди, че чужденците, воюващи за Украйна, са наемници и са победени успешно от руската армия. Този разказ поддържа клишето, че Русия не се бие с Украйна, а по-скоро срещу страните от НАТО в Украйна.Чуждестранните бойци в Украйна са включени в украинските сили и не са класифицирани като наемници или членове на частни военни изпълнители. Тази практика е често срещана в различни армии; например, френската армия включва чужди граждани в Légion étrangere.Докладът не предоставя никакви доказателства в подкрепа на твърдението. Френските власти отхвърлиха твърдението, заявявайки, че „Франция няма „наемници“ нито в Украйна, нито където и да е другаде, за разлика от някои хора“ и определиха твърдението като „поредната тромава руска манипулация“.Източникът на списъка с предполагаеми ликвидирани наемници и организатор на няколко протеста срещу украинската отбрана във Франция информира Sputnik, че не е сигурно дали лицата в списъка са мъртви, живи или дори ранени. Тя заяви, че това се нуждае от пояснение и че допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно. Следователно самият Спутник опровергава тезата, че в този списък става дума за ликвидирани кадри.Интервю с френски доброволец в Украйна, проведено на 21 януари 2023 г. и излъчено по LCI, предполага, че руският въздушен удар е насочен срещу гражданска инфраструктура. Доброволецът опроверга твърдението на руското министерство на отбраната за голяма концентрация на чуждестранни доброволци, намеквайки, че е неправдоподобно. Освен това неправителствената организация Eyes on Wagner предостави доказателства, които показват, че ударът е ударил различни цивилни цели, включително инфраструктура, медицински съоръжения, търговски сгради и жилищни жилищни сгради.Твърдението напомня за стачката срещу хотел „Парк“ в Харков на 10 януари 2024 г., където се твърди, че е бил унищожен център за чуждестранни наемници. Реално обаче хотелът е използван от чуждестранни журналисти.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/the-names-of-french-mercenaries-killed-in-the-kharkiv-attack-have-been-published/

Превод:Стоян Марков

Най-ново

Единична публикация

Избрани