Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц призова европейците да последват примера на Германия и да предоставят на Украйна системи „Пейтриът“

[post-views]
Шолц призова европейците да последват примера на Германия и да предоставят на Украйна системи "Пейтриът"

Германският канцлер Олаф Шолц призова европейците да последват примера на Германия, която обяви изпращането на още една система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Украйна, предаде Франс прес.

„Това е от полза точно сега и искаме да насърчим и други да го направят“, заяви Шолц при пристигането си в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз.

В събота Берлин обяви, че изпраща една системата „Пейтриът“, за да помогне на Украйна да устои на руските атаки срещу нейните градове и енергийна инфраструктура, които зачестиха през последните седмици. Това е третата система „Пейтриът“, която Германия доставя на Киев, посочва АФП.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия и призова съюзниците си да „последват нейния пример“.

Украйна настоява пред западните си съюзници да ѝ изпратят системи за противовъздушна отбрана, по-специално „Пейтриът“, които са особено ефективни при прехващането на балистични ракети.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел Киев наскоро е поискал от съюзниците си да му изпратят седем батареи от системите „Пейтриът“ от общо около сто, с които те разполагат. Няколко европейски държави, включително Нидерландия, имат на въоръжение подобни системи.

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи днес страните от алианса да пожертват запасите си в подкрепа на Украйна, дори ако това означава временно да ги оставят под  равнището, препоръчвано от пакта.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани