Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приключва модернизацията на първия танков батальон

[post-views]
Приключва модернизацията на първия танков батальон

Празникът на бронетанковите войски води началото си от 15 април 1935 г., когато е създадена рота бойни коли.

Приключва етапа на модернизиране на първия батальон танкове. Това каза пред журналисти командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Той участва в тържественото честване на 89-годишнината от създаването на Бронетанковите войски на Българската армия. Церемонията се състоя пред Паметника на танкиста в столицата. Монументът е открит през 1989 г. На него са изписани имената на загиналите през Втората световна война 227 танкисти. Тяхната памет бе почетена с военен ритуал, в който участваха воини от в. ф. 42600 – Мусачево и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.
На 15 април 1935 г. е създадена ротата бойни коли, която е подчинена на инспектора на пехотата, каза пред присъстващите на честването генерали, офицери и ветерани полковник проф. д-р Емил Енев, декан на факултет „Командно-щабен” на ВА „Г. Ст. Раковски”. Той представи историята на Бронетанковите войски в България. През 2020 г. със заповед на министъра на отбраната 15 април е обявен за празник на бронетанковите войски на Българската армия.

Имам голяма надежда, че до края на тази година ще е стартирал етапът на модернизиране и на втория танков батальон, заяви пред репортери след церемонията генерал-майор Дешков. „В Сухопътните войски сме абсолютно убедени, че танковите войски имат своето значение, което дори в минимална степен не е загубено и не е спаднало. Духът на нашите танкисти е висок. Правят всичко, което се изисква от тях и то – качествено”, изтъкна генерал-майор Дешков.

„Неведнъж съм казвал, че нашите танкове към момента имат още доста жизнен цикъл в себе си и биха ни дали глътката въздух, за да се огледаме и поетапно да започнем да подменяме и тях с нови образци. Но те не са на абсолютно първия ред в момента. Не се и налага. Но танковите войски трябва да се развиват и да се поддържат. Гледаме напред, имаме планове, идеи и концепции, но ще ги споделим когато вече започнат да стават факт”, изтъкна командирът на Сухопътните войски.

По думите му модернизираните танкове може да се включат в голямо учение през юни, „но по-вероятно е, ние имаме наши планове, да тестваме цялостната система през септември-октомври. Това е план на Сухопътните войски, за да видим системата как оперира. И то най-вече не самите танкове. Говорим за системата за управление на боя. Не на огъня. На боя”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани