Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и Великобритания планират да създадат заедно гаубици с дистанционно управление

[post-views]
Self-propelled howitzer 2000

Германия и Великобритания планират да разработят съвместно дистанционно управляема гаубица за бъдещи военни операции, съобщи днес британското правителство, когато премиерът Риши Сунак посети Берлин, предаде ДПА.

В рамките на “съвместното начинание“ ще бъдат разработени “дистанционно управляеми 155-милиметрови колесни артилерийски системи за гаубици (RCH 155), които ще бъдат монтирани на превозни средства “Боксер“ от германския производител на танкове “Краус-Мафей Вегман”(Krauss-Maffei Wegmann/KMW), се посочва в изявлението на “Даунинг стрийт“ 10.

Гаубицата може да изстрелва до девет артилерийски снаряда с калибър 155 милиметра в минута на разстояние до 40 километра.

RCH 155 е първата гаубица в света, която може да стреля по време на движение и следователно е по-подходяща за избягване на вражески огън, се допълва в изявлението на Великобритания.   

Посещението в Берлин е първо за Сунак, който е на поста от октомври 2022 г. Той пристигна снощи след посещение в полската столица Варшава.

За ранния следобед е планирана съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.

Според британски източници освен засиленото сътрудничество в областта на отбраната двамата правителствени ръководители искат да обсъдят и сътрудничеството в областта на енергетиката и борбата с организираната престъпност.

Двамата лидери планират да обсъдят и износа на водород като енергиен източник от Обединеното кралство за Германия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани