Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски заместник-министър на отбраната бе задържан по подозрение в корупция

[post-views]
Ученията на НАТО близо до руските граници показват, че пактът се готви за потенциален конфликт с Русия, заяви Москва

Руски заместник-министър на отбраната бе задържан по подозрение във взимане на подкуп, заяви днес руският Следствен комитет, цитиран от Ройтерс.

В кратко изявление на Следствения комитет в комуникационното приложение „Телеграм“ се казва, че Тимур Иванов е задържан и че по подозренията в корупция тече разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че за задържането на Иванов е докладвано на руския президент Владимир Путин, съобщават руски новинарски агенции. Министърът на отбраната Сергей Шойгу е бил уведомен предварително за ареста, каза още Песков.

Според списание „Форбс“ Иванов, който е експерт по въпросите на кибернетиката и ядрената индустрия, е един от най-богатите хора в руските структури в сферата на сигурността.

Закононарушението, за което е заподозрян Иванов, се наказва с голяма глоба или с до над десет години затвор, в зависимост от конкретиката на извършеното деяние.

Срещу Тимур Иванов действат санкции на Европейския съюз в качеството му на високопоставен чиновник на министерството на отбраната, който отговаря за изграждането на военни инсталации.

Фондът за борба с корупцията, създаден от покойния опозиционен лидер Алексей Навални, публикува разследване за Иванов през 2022 г., отбелязва Франс прес. Съгласно това разследване заместник-министърът се е облагодетелствал от строителни проекти в украинския град Мариупол, който бе превзет от руските сили след продължила няколко месеца обсада. Според разследването на организацията, забранена в Русия за „екстремизъм“, Иванов се е развел със съпругата си, за да може да заобиколи санкциите на ЕС.

„Днес е хубав ден“, заяви в социалните мрежи Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията. Подобна на повечето видни представители на опозицията, Певчих е принудена да живее в изгнание, за да не бъде застигната от репресиите на Кремъл, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани