Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боксьорите ни с 11 медала на Eвропейското първенство в навечерието на 100-годишнината на българския бокс

[post-views]
Боксьорите ни с 11 медала на Eвропейското първенство в навечерието на 100-годишнината на българския бокс

Българският бокс достигна огромен успех в навечерието на 100-годишнината си. Под ръководството на президента на федерацията Красимир Инински националите ни вече имат 11 медала от Европейското първенство, което се провежда  в Белград

Рами Киуан закри по перфектен начин участието на България във вчерашния ден на Европейското първенство по бокс в Белград. В категория до 75 килограма националът ни надделя над Михал Ярлински от Полша и се класира за полуфиналите. Така българинът донесе 11-ти медал за страната ни на Европейското първенство, гарантирайки си минимум бронз. Под наставленията на Жоел Арате, Валентин Поптолев и Александър Александров Рами успя да обърне развоя на срещата и си проправи път към полуфиналите където ще боксира срещу италианеца Ремо Салвати.

20-годишният Радослав Росенов също се класира за полуфиналите в категория до 60 килограма с което си осигури минимум бронзово отличие. В спора за място на финал  Росенов ще срещне Артур Сахакян от Армения.

Зрелищна битка, здрави размени на удари и нова победа за България донесе Ясен Радев в категория до 54 килограма. Той отстрани италианеца Томазо Счиака с 5:0 съдийски гласа и се класира за полуфиналите печелейки първия си медал от Европейско първенство за мъже. За място на финал Ясен ще се изправи срещу Дмитрий Двали от Русия.

Хавиер Ибаниес също си осигури медал, след като в категория до 57 килограма отказа във втория рунд Данил Окоман от Молдова и се класира за полуфиналите в сръбската столица. Там националът ни ще спори с французина Самюел Кистоюри.

Фурорът за българския бокс продължи с победа и на Ергюнал Себахтин на четвъртфиналите в категория до 48 килограма. Себахтин надигра Хасан Маликов от Азербайджан при завръщането си на международната сцена след операция на ръката, която претърпя миналата година. Следващият му съперник ще е руснака Едмонд Худоян..

В битка за финалите ще влязат общо 11 наши боксьори. При жените на ринга ще се качат Севда Асенова, Златислава Чуканова, Венелина Поптолева , Светлана Каменова и Аслъхан Мехмедова. При мъжете ще боксират Ергюнал Себахтин, Ясен Радев, Хавиер Ибаниес, Радослав Росенов, Рами Киуан и Йордан Морехон.

В исторически план България не е печелила повече от 9 медала от едно Европейско първенство. Върхът бе през 1989 година в Атина, когато боксьорите ни вземат 3 златни, 1 сребърно и 5 бронзови отличия. Сега в Белград страната ни постигна исторически връх печелейки 11 отличия при мъжете и жените.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани