Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стефка Костадинова: „Поклон пред всички допринесли за просперитета на ски-спорта в България“

[post-views]
Стефка Костадинова: „Поклон пред всички допринесли за просперитета на ски-спорта в България“

Стилно тържество отбеляза вековния юбилей на Българската федерация и отличи най-заслужилите през годините

„Дълбок поклон пред състезатели, треньори, специалисти от щабове, деятели и ръководители, които през последния век са допринесли за просперитета на ски-спорта в България,“ с тези думи председателят на БОК Стефка Костадинова се обърна към присъстващите на церемонията по случай 100-годишнината на БФ ски. „Вековният юбилей на Българската федерация е повод отново да отдадем заслуженото и да си припомним великите личности, събития и успехи, а те са много и със значим принос в спортната ни съкровищница. Първият олимпийски зимен медал, първите кристални  глобуси на ФИС, първите победи за световните купи, първите световни шампиони в снежните дисциплини – колко много е дал ски спортът на страната,“ припомни Костадинова.

„Същевременно България вече се утвърди като перфектен домакин с безупречната организация на световни и европейски първенства и купи, а всяка зима хиляди деца и младежи са щастливи сред природата с досега си до снега в планините благодарение на проекта „Научи се да караш ски“, сред тях са и бъдещите ни шампиони,“ каза още Костадинова и подчерта, че благодарение усилията на ръководството и най-вече на председателя Цеко Минев в последните години Българската ски федерация се превърнала в пример за спортен мениджмънт и успешно управление, което е в основата на значимите ни постижения и световните пробиви в сноуборда, алпийските ски, ски скока…

„Да си пожелаем скоро отново да чуем химна на зимна олимпиада и да бъдем домакини на младежки олимпийски игри в белите спортове,“ завърши посланието си Костадинова преди да връчи почетен медал „100 години БОК“ на Цеко Минев, а той от своя страна й връчи специалното отличие „100 години ски спорт в България“.

На церемонията присъстваха още министърът на младежта и спорта Георги Глушков, генсекът на олимпийския комитет Белчо Горанов, ректорът на НСА проф. Красимир Петков, единственият ни олимпийски медалист в ски спорта Иван Лебанов, единственият българин с победа за Световната купа в алпийските ски – Петър Попангелов-младши, единственият българин носител на голям и малък кристален глобус на ФИС Радослав Янков, новата българска звезда сред световните асове в алпийските дисциплини Алберт Попов,  Александра Жекова, Владимир Зографски, както и още много състезатели, ветерани, треньори, деятели и представители на медии.

Архивни кадри представиха атрактивно периода от създаването на федерацията през 1924 г и първите ни участия на световно първенство в Инсбрук 1933 и на зимна олимпиада в Гармиш-Партенкирхен 1936 до наши дни. Президентът на федерацията Цеко Минев приветства всички гости с кратко слово, посветено на историята на ските у нас. След това бяха връчени почетни медали на стотици легенди на белите спортове у нас, получили заслужени аплодисменти от присъстващите в залата.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани