Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия и Франция подписаха споразумение в Париж за развиване на бъдеща оръжейна система

[post-views]
Германия и Франция подписаха споразумение в Париж за развиване на бъдеща оръжейна система

Френският и германският министър на отбраната днес подписаха споразумение в Париж за съвместен, ръководен от двете страни проект за въоръжение на стойност милиарди евро, който включва разработването на боен танк от ново поколение, предаде ДПА.

Германският министър на отбраната Борис Писториус и френският му колега Себастиан Льокорню подписаха меморандум за разбирателство за усилията за съвместно разработване на Основна наземна бойна система (ОНБС), която има за цел да замени настоящите бойни танкове на отделните страни.

И двамата министри потвърдиха подписването на споразумението след срещата.

Проектът ОНБС  е замислен не само като нов дизайн на боен танк, но и като серия от системи и превозни средства, изградени на базата на тази платформа, които ще свързват бойни танкове в мрежа за данни с поддържащи оръжия като дронове и други безпилотни системи.

Взаимното свързване на оръжейните системи ще даде възможност за технологичен скок във военните технологии, според поддръжниците на проекта.

Очаква се проектът ОНБС да замени германските бойни танкове „Леопард 2“ и френските „Льоклер“.

Германия ще има водеща роля в разработването на ОНБС, който е копие на проекта за съвместна Бъдеща въздушна бойна система (БВБС), ръководен от Франция. Той включва развитие на следващо поколение изтребители, както и дронове и други системи.

Според информациите, министрите са постигнали и споразумение за оспорваното разпределение на задачите и договорите за проекта по осемте стълба,  Франция и Германия ръководят по два. Останалите четири стълба трябва да бъдат управлявани съвместно.

Както други съвместни проекти за европейската отбрана, усилията бяха отложени заради напрежения между участващите държави как да разпределят промишлените договори и други разходи между компаниите.

През май 2021 г. Германия, Франция и Испания постигнаха споразумение за принципите на БВБС, на стойност милиарди, след дългата битка за индустриалните политики.

Льокорню каза в Берлин през март, че основната система за боен танк може да е „поколенчески скок“.

Писториус описа принципното споразумение като „историческо“ и добави: „Ние се споразумяхме за разпределението на всички задачи за този голям проект“.

Подробностите обаче все още не са публично оповестени.

Има силен интерес сред наблюдателите към подробностите на сделката, включително как ще бъдат разпределени отделните задачи за разработка и дали оръжейната система ще бъде стандартизирана, за да позволи споделяне на съвместно произведени боеприпаси и други части.

И досега също е имало многократни трудности със съвместни проекти за въоръжение, защото отделните държави настояваха за специални технически изисквания, което доведе до забавяния и увеличения на разходите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани