Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шойгу: Русия няма военен или геополитически интерес да напада държави от НАТО

[post-views]
Шойгу: Русия няма военен или геополитически интерес да напада държави от НАТО

Войските на НАТО създадоха допълнителни заплахи за Русия, като се приближиха до нейните граници, но Москва няма военен или геополитически интерес да напада страните от НАТО, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу по време на срещата на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс.

Шойгу беше цитиран днес от ТАСС да казва, че Вашингтон умишлено протака конфликта в Украйна, като упражнява безпрецедентен натиск, включително върху своите партньори.

Руският министър освен това заяви, че украинските удари по Запорожката АЕЦ рискуват да предизвикат катастрофални последици.

Шойгу е цитиран също да казва, че чуждестранните съветници помагат на Украйна да подготвя саботажи на руска територия. Той не представи доказателства в подкрепа на думите си.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в необмислено военно поведение по отношение на атомната електроцентрала.

Руският министър на отбраната обвини САЩ, че с оглавяваните от тях блокове „Четворката“ (QUAD, неформално партньорство между САЩ, Япония, Австралия и Индия) и АУКУС(AUKUS – САЩ, Великобритания и Австралия) се опитват да променят инфраструктурата за сигурност в Тихия океан, предаде ТАСС.

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия, загубени след изтеглянето на войските от Афганистан, заяви той на срещата в Астана.

Шогу посочи, че разполагането на войски на САЩ или техните съюзници на територията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) би било неприемливо и че страните от организацията трябва да разширят обхвата и географията на военните си учения.

Според руския военен министър основната заплаха в Централна Азия идва от радикалните терористични групировки, базирани в Афганистан. В Югоизточна Азия могат да се появят нови горещи точки в резултат на завръщането в региона на радикалните ислямисти, е оценката на министър Шойгу.

Шойгу също така посочи, че Западът има двойни стандарти по отношение на прилагането на правото на държавите на самоотбрана, предаде ТАСС.

„Необходимо е да се говори за двойните стандарти на Запада, когато става въпрос за прилагането на жизненоважното право на самоотбрана“, заяви руският министър. Като пример той посочи операцията на Иран „в отговор на грубото нападение срещу сградата на иранското консулство в Дамаск“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани