Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

100-тна трансплантация на черен дроб във ВМА

[post-views]
100-тна трансплантация на черен дроб във ВМА

Извършена беше чернодробна трансплантация № 100 от началото на трансплантационната програма във Военномедицинска академия (ВМА). Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 59 и 49 години.

Ръководител на трансплантационния екип беше проф. Никола Владов, както и през 2007 г., когато е осъществена първата такава интервенция в лечебното заведение. Рамо до рамо с него бяха и двама от най-изявените му ученици – проф. Ивелин Такоров и доц. Васил Михайлов.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донорите, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Иновативна за България техника с прилагането на модифициран от хирурга ендографт даде шанс за живот на 71-годишна жена – пациент на Клиниката по съдова хирургия на ВМА. В Конгресния център на ВМА се открива 14-ият Симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”. Форумът, който е под почетното председателство на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, има за цел да предложи актуална информация за съвременните диагностични и терапевтични техники в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани