Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини в битка с „радиацията”

[post-views]
Воини в битка с „радиацията”

Под проливен дъжд химиците от 38-и батальон за ЯХБЗ и Е в Мусачево демонстрираха умения в ротно учение.

Истинска битка с условна радиация водиха военнослужещите от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) в Мусачево по време на ротното тактико-специално учение „Специализиран щит – 2024”. В мащабната двудневна проява, изпълнена със

сложни задачи и интензивно натоварване

на личния състав и техниката, участваха две роти от формированието – 2-ра рота за ЯХБЗ и ротата за оценка, анализ и контрол.

Изнасяне до район за бойно използване, действие при химическа атака, както и при минохвъргачно нападение, разузнаване на заразени райони и предприемане на мерки за обеззаразяване на хора и техника, вземане на проби от водоизточник бяха елементи от учебния сценарий. Особено напрегната беше учебната обстановка през втория ден, когато над Софийското поле се изля проливен дъжд. Воините и техниката обаче издържаха успешно и безаварийно и този своеобразен тест за физическа и психическа устойчивост.

На един от учебните пунктове според учебния сценарий диверсионно-разузнавателна група на противника беше повредила транспортно средство, от което бяха се разсипали радиоактивни материали. Отделение с командир старши сержант Пламен Петров, химик-разузнавач, извърши разузнаване на мястото и обозначи с флагчета заразения от опасните материали участък от пътя, за да може да се извърши обеззаразяване.

От учението очакваме да потвърдим нашите способности и да ги стиковаме по правилното извършване на марш,

отразяване на различни видове опасности

при различни видове инциденти и най-вече това, което пряко ни засяга по извършването на специални задачи по ЯХБЗ, коментира за военните медии в хода на дейностите ръководителят на учението майор Иван Иванов, който е началник на Главния разчетно-информационен център (ГРИЦ) на Сухопътните войски. По думите му заради валежите в деня преди учението и през втория ден е било изключително трудно заемането на района, в който да се разиграят учебните задачи. „Хората се справят на ниво въпреки тежкия терен. Техниката, която използваме, е стара, руски образец. Имаме няколко машини за разузнаване, които са базирани на „Мерцедес”, но те са в първа рота. А това е втора рота и нейните машини са базирани на УАЗ. Това са машините за разузнаване”, изтъкна офицерът.

На друго учебно място – край извор на минерална вода в края на с. Равно поле, воините от другата участваща рота – тази за оценка, анализ и контрол, извършиха учебно вземане на проби от водоизточника заради саботаж от условния противник на камион, който превозва радиоактивни вещества.

На място действаше отделението с командир сержант Светозар Горанов. Химик-пробовземач беше ефрейтор Светослав Стоименов, а шофьор на машината – редник Георги Христов. Сержант Горанов приближи леещата се изобилно от широка тръба струя и

взе две проби от изключително горещата вода

„Изследването на двете проби, от които едната е контролна, а другата – реална, ще се осъществи в лабораторията в района на формированието. Резултатите ще излязат до 5–6 астрономически часа”, обясни заместник-командирът на ротата за оценка, анализ и контрол в 38-и батальон за ЯХБЗ и Е старши лейтенант Христо Петков. По думите му се измерва предимно дали има радиация и каква е чистотата на водата, за да се прецени реално за какво тя може да бъде използвана. Според офицера на всяко подобно ротно тактическо учение военнослужещите имат ангажимента да вземат проби и да извършат съответните изследвания. Местните власти пък се допитвали до формированието за резултатите от пробовземанията и така ползата била взаимна.

В район на формированието военнослужещи демонстрираха извършването на активно обеззаразяване на техника и личен състав в две успоредни направления на учебното поле. В първото направление се движеха машините, а във второто – хората. Задължително трябва да има отделни маршрути за техниката и за личния състав, каза заместник-командирът на взвод за специална санитарна обработка старши сержант Йордан Христов.

По първото направление машините преминаваха през няколко пункта – за първоначално измиване на техниката, за нанасяне на разтвор, който реагира със съответния замърсител – радиоактивно или токсично вещество. След това машината престояваше 15 мин, преди да премине на третия пункт, където се измиваше. На четвъртия пункт се извършваше допълнителна обработка, като дозиметрист измерваше

дали техниката е обработена правилно

или е нужна дообработка на последния пункт. Почистените машини се разполагаха в сборен район.

Старши сержант Христов поясни, че личният състав също се придвижва през определени сектори за обеззаразяване, включително и през нова рамка с дюзи, които обливат с вода всеки, преминаващ през нея. В секторите се обработваха също приборите и оръжието, защитните облекла и противогазите, а в последните палатки личният състав се преобличаше с нови, обработени и донесени от склада дрехи.

Днешното занятие се проведе под прекрасно време, пошегува се старши сержант Христов. И добави, вече сериозно: „Благодарение на усилията на колегите се справихме добре. Машините са обработени, нямаме загуба на личен състав и техника. Винаги има затруднения в такова „хубаво” време. Но стискаме зъби и продължаваме напред. Затова сме под пагон”.

В учението участваха и четирима курсанти – випускници от специализация „Войски за ЯХБЗ и Е” в Националния военен университет (НВУ) „В. Левски”. Те са последен курс на обучение и се включиха като командири на взводове – дубльори във военното формирование, каза техният ръководител подполковник Николай Пъдарев, който е главен асистент в катедра „Защита на населението и инфраструктурата” към НВУ. „Представиха се много добре. Това беше един плюс към подготовката им за държавния изпит, който предстои след два месеца”, допълни офицерът.

В учението участвах като взводен командир в рота за радиационно и химическо разузнаване, заяви младши сержант Адриана Койнакова, която служс във в. ф. 22790 – Горна Оряховицар и в момента е курсант пети курс в НВУ в задочна форма на обучение. „Изпълнихме специална задача – разузнаване на район, в който сержантският състав на взвода, в който бях, се представи отлично. Завърши разузнаването,

намерихме заразената зона

докладвахме на по-висока инстанция и след това превключихме към другите задачи”, допълни тя. „Всяко практическо занятие е много полезно за нас, за изграждането на навиците ни като бъдещи командири на взводове”, посочи младши сержант Койнакова.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани