Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Воини от СКСО завършиха курс за снайперисти

[post-views]
Воини от СКСО завършиха курс за снайперисти

Практическите елементи по „Тактическа подготовка” се състояха в подножието на Родопите

Проведе се базов курс за снайперисти с участието на военнослужещи от бойните формирования на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). Под ръководството на инструктори от Учебния център за подготовка и бойно осигуряване (УЦПБО) и опитни снайперисти от групите „Специални сили“ бъдещите специалисти преминаха през три основни фази на обучение – теория, тактика и стрелба.

Практическите елементи по „Тактическа подготовка” се състояха в подножието на Родопите и включваха изготвяне на маскировка, скрито придвижване денем и нощем, заемане на скрита позиция за пряко наблюдение с цел добиване на информация, откриване на трудни за поразяване цели на далечни дистанции и тяхното елиминиране, както и мн. др. Огневата подготовка се проведе на СУТК „Црънча“, като военнослужещите се обучаваха правилно да използват оптическия прибор, оръжейната снайперска система и цялото оборудване, необходимо за прецизни изстрели на далечни дистанции. Също така тренираха стрелба от неудобни позиции, работа и комуникация по двойки – „наблюдател и стрелец”, бързо откриване и поразяване на цели на големи дистанции.

Инструктор в снайперския курс, който е командир на звено по огнева подготовка в УЦПБО, сподели: „Първото и най-важно качество за снайпериста е високият интелектуален капацитет. Той трябва да е не само физически издръжлив и да има висока психическа устойчивост. Разбира се, наученото в курса е само задължителният минимум, необходим за по-нататъшната подготовка на снайперистите.“

Пет снайперски екипа (наблюдател и стрелец) завършиха успешно базовия курс, който приключи с изпълнение на цялостна задача за 24 часа. Бъдещите снайперисти трябваше да демонстрират всички натрупани до момента знания и умения. Задачата им включваше скрито придвижване до указан обект за разузнаване, заемане на скрита позиция за добиване на информация и неутрализиране на указана от инструктора цел.

Най-ново

Единична публикация

Избрани