Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ТОДОР ДОЧЕВ – ЖИВОТООПИСАНИЕ CURRICULUM VITAE  (CV)

[post-views]
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ТОДОР ДОЧЕВ – ЖИВОТООПИСАНИЕ CURRICULUM VITAE  (CV)

Отраства в семейство на борбени, будни и работливи българи, с които се гордее.

    По линия и на двата  рода – неговите прадядовци са все хора с лъвски сърца… Дядо Цоньо участва в Балканската война, като войник от 7-ми пехотен Преславски полк, в участъка за пробив при превземането на Одринската крепост. Останал жив след войната.

Другият му прадядо Дочо загива в Тутраканската епопея на 5 септември 1916 г.

     По линия на своята майка, неговият прадядо загива в Първата световна война, заедно със своя син.

    Няма как, след толкова съдбовност, младежът израснал с историите на своя род да не поеме по същия път. Започва да мечтае за това и избира войнската професия, още от шести клас, когато е само 12 годишен. Малкото момче има предначертана съдба….

И както казват „Никой не може да избяга от съдбата си“….

      Завършва средното си образование в Политехническа гимназия „Хан Исперих“, гр. Нови пазар със златен медал от Министерството на просветата.

     Едновременно е приет в Техническия университет и Висшето народно военно артилерийско училище в град Шумен. Той избира ВОЕННОТО УЧИЛИЩЕ.

     Завършва през 1986 година – специалност „Автоматизирани системи за управление за ПВО на ВВС“  с отличен успех.

Редовен аспирант във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ и в Техническия университет в София (1993 – 1995).

     Дипломира се като първенец на випуска на висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна през 1997 година.

     Завършва Военна академия „Георги Стойков Раковски“ – специалност „Командно-щабна, оперативно-тактическа, противовъздушна отбрана на войските“, като ПЪРВЕНЕЦ на випуск 1997 година.

     През 2011 година придобива магистърска степен по специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“.

     Тодор Дочев НЕ ПРИТЕЖАВА дипломи с успех от обучението различни от отличен.

    Обучаван е още в Колежа по отбрана на Нидерландия, в училището на ООН в гр. Амерсфорт и в курс  „Лидери на 21 век“ в центъра „Джордж Маршал“ в Германия. Получил е допълнителна квалификация в Канада и Турция.

     Започва службата си на връх „Орловец“ в Западните Родопи, с надморска височина 1872 м. По време на почивните си дни и отпуска е успял да направи около 700 км. походи за опознаване на Родопите. От връх „Орловец“ започва неговата отдаденост към Родината и към офицерската професия.

. А фотографските му увлечения, още от най-млад, разгръщат творческия му потенциал, като фотографското му око много точно отразява действителността в която живее.  Освен с учене, той обича да се занимава и със спорт. Когато е 42 годишен, пробягва 35 километров маратон в планинска местност в Босна и финишира трети, при 186 участници.

     Дигиталният службомер на офицера Дочев показва 37 години и 8 месеца като офицер и 42 години и 8 месеца под пагон.

    Офицерът Тодор Дочев е служил при 23-ма министри на отбраната и 13 началници на Генералния щаб и началници на отбраната.

     Във военно-образователната система е от 1990 година. Командир на самостоятелно военно формирование става на 35 годишна възраст.

     Служи в 9 гарнизона, от които 6 в България и 3 в чужбина.

Гарнизоните, в които е служил са Батак, Шумен, София, Божурище, Пловдив, отново София, Велико Търново и окончателно в София.

      Все още се споменава от негови колеги, как след своето обучение в Германия майор Дочев придава НАТОВСКИ ОБЛИК на военно формирование 28540 в с. Труд.

     Зад граница Тодор Дочев служи в Баня Лука, Кабул и Москва.

     В старопрестолния Търновград – Царевград е преминал през 3 длъжности в ръководството на Националния военен университет.

Заемал е 5 генералски и е назначаван на 21 офицерски длъжности. През 2016 г. от образователната система е върнат в командната верига на Въоръжените сили, като заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

     Тодор Дочев е бил аташе по отбраната на Република България в Руската федерация  от 2018 до 2021 г., и отново от 2022 г. та досега, е на поста началник на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Генерал-майор Тодор Дочев е единствения засега началник на Военната Алма матер, който 2 пъти е бил начело на тази вековна институция.

      Близо 6 години той е част от дейността на Съвета на ректорите, а през последните 2 години е в състава на Контролния съвет.

      До придобиването на собствено жилище Тодор Дочев е бил настаняван в 18 държавни и частни квартири, затова е свикнал да не събира много вещи, но книгите в това правило за него са изключение.

     До момента е посетил в личен и служебен план 34 държави.

     Спортувал е активно до 2021 година. Надява се, че сега ще има повече време и отново ще влезе в спортна форма.

      С лекота му се удават и чуждите езици, което дава възможност да бъде изпратен в Афганистан, Босна и Херцеговина. Гордее се с постигнатите резултати по време на мироопазващи мисии на SFOR, EUFOR, ISAF и оперативната група за управление на контингента в Ирак. През 2003 г. той е старши национален представител и командир на контингент в Афганистан. През 2004 г. е оперативен офицер в Групата за управление на контингента в Ирак, а следващата година е заместник старши национален представител и командир на контингент в мисиите SFOR и EUFOR в Босна и Херцеговина. 

     Служил е 20 години в НАТО и е взел участие в 2 работни групи на НАТО – по „Мироопазващи операции“ и по „Образование и подготовка“, но е особено доволен от организирането и провеждането, в началото на април 2024-та, на Годишната научна конференция с международно участие  „20 години България в НАТО и НАТО в България“.

     Освен щабна, командирска, преподавателска, инженерно-техническа и научна работа във Въоръжените сили, за определен период той е бил и военен дипломат.

В гардероба си ще продължи да съхранява трите униформи на видовете въоръжени сили. Гордее се, че само 2 часа е бил капитан I ранг и после полковник.

Голямата школа за знания, умения и опит, за него остава Главно оперативно управление на Генералния щаб  и Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

Награди, карабина и портрет за генерал-майор Тодор Дочев

„Смяна на караула“ във Военна академия „Г. С. Раковски“, началник вече е генерал-майор Стайко Прокопиев

37 години и 8 месеца като офицер и 42 години и 8 месеца под пагон. Служба при 23-ма министри на отбраната и 13 началници на Генералния щаб и началници на отбраната в 9 гарнизона, от които 6 в България и 3 в чужбина. Завършил е 2 военни училища – артилерийско в Шумен и военноморско във Варна, както и Военна академия, като в дипломите си няма оценка, различна от отличен. Заемал е 5 генералски и е назначаван на 21 офицерски длъжности. Единственият началник на Военна академия, който е бил на този ръководен пост два пъти. До придобиването на собствено жилище е бил настаняван в 18 държавни и частни квартири.

Познахте – това е кратката визитка на генерал-майор Тодор Дочев, който през тази седмица добави пред званието си двете буквички о. з.

„Моята голяма любов е Военна академия „Георги С. Раковски“. Обичта към Българската армия, към Въоръжените сили ще остане до края на моя живот. Всичко съм постигнал в армията, тръгвам си, като един изключително доволен офицер“ – каза генерал-майор Тодор Дочев на тържество в Централния военен клуб по повод преминаването му в запаса.

Лично министърът на отбраната Атанас Запрянов награди генерал-майор Дочев с почетен знак на МО „Свети Георги – първа степен, за офицери“. Министърът изтъкна огромния принос на генерал-майор Дочев във военното образование. Той е, посочи министърът, с богата обща култура, с голям командирски опит и всичко, което направи допринесе за развитието и издигането на авторитета на Военната ни академия“. И подчерта, че неговият потенциал трябва да бъде използван.

От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерал-майор Дочев бе награден с 8-мм карабина „Манлихер“ образец 1996 г., сувенир. „Има военнослужещи, за които военната служба е съдба и чест. Такъв е и генерал-майор Дочев. Неговата кариера е за завиждане от всеки офицер от Българската армия“, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, след като връчи наградата.

На празника в ЦВК присъстваха съпругата и дъщерята на генерал-майор Дочев, неговата майка, заместник-министърът на отбраната бригаден генерал от запаса Радостин Илиев, адмирали, генерали, офицери, ректори и представители на научната и академична общност, както и много приятели и близки.

През тази седмица се състоя и ритуала по предаване на длъжността началник на Военна академия „Г. С. Раковски“ и на нейното знаме от генерал-майор Тодор Дочев на генерал-майор Стайко Прокопиев, който встъпи в длъжност. Новият началник на Академията е завършил ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Тръново с профил танкови войски, а след това – нашата Военна академия и Националния университет по отбраната във Вашингтон. До сега бе директор на Щаба на отбраната. Една от изненадите при „смяната на караула“ във Военна академия бе подаръкът от служителите в нейния отдел „Връзки с обществеността“ за своя досегашен началник – портрет на генерал-майор Дочев, нарисуван майсторски от нашата колежка от Информационния център на МО Ива Сапунджиева.

Награда за нашия морски кореспондент

Кореспондентът на в. „Българска армия“ във Варна капитан II ранг о.з. Атанас Панайотов бе удостоен с почетен плакет от началника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров. Поводът е 70-годишнината на нашия колега, а награждаването се случи по време на Годишния сбор на началника на ВВМУ, който бе на тема предизвикателствата на съвременната сигурност.

Атанас Панайотов е дългогодишен военен журналист и историк на българския военноморски флот. Има докторска степен по история. Благодарение на него читателите ни научават всичко важно за флота, морето и Варна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани