Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дръзки“ и „Струма“ представиха България на учението „Sea Shield 2024“

[post-views]
„Дръзки“ и „Струма“ представиха България на учението „Sea Shield 2024“

Двамата капитани отговарят на четири въпроса на „Българска армия“

От Констанца се завърнаха фрегатата „Дръзки“ и минния ловец „Струма“. Екипажите им представиха нашите Военноморски сили в националното учение на ВМС на Румъния с международно участие „Sea Shield 2024“ („Морски щит 2024“). Зададохме на двамата командири на кораби по четири еднакви въпроса:

1.       Как се справи екипажът при изпълнението на поставените задачи в „Sea Shield 2024“?

2.       Имаше ли сред участниците в „Sea Shield 2024“ кораби от класа на командвания от Вас български кораб, с които сте взаимодействали в отделни епизоди от учението?

3.       Изненада ли Ви Черно море с метеорологичните промени през изминалата седмица?

4.       Каква е следващата задача, към чието изпълнение ще подготвяте екипажа?

Ето и техните отговори:

Капитан ІІ ранг Стоян Христов, командир на фрегатата „Дръзки“:

Постигнахме пълно взаимодействие, изпълнихме планираните задачи

  1. Екипажът ни е много добре подготвен, а в такива моменти показва висок професионализъм и себеотдаване при изпълнението на поставената задача. „Sea Shield 2024“ е най-голямото учение на румънските ВМС за годината. Получихме изключително висока оценка за участието в него. Изпълнявахме различни елементи в планираните епизоди, които не са непознати за нас. Използвахме това, за да проверим равнището на подготовката си и сме готови за участие в следващите учения.
  2. В епизодите участвахме общо около 20 кораба. От клас „фрегата“ бяхме два кораба: „Дръзки“ и „Реджеле Фердинанд“. Успяхме да постигнем пълно взаимодействие и изпълнихме на 100 % планираните задачи. Не случайно и двете фрегати са декларирани за участие в операции на НАТО от страна на България и Румъния.
  3. Черно море показа своя нрав. Тръгнахме в много хубаво време, което в началото на учението се влоши. Това наложи отмяна на част от сериалите, в които участваха по-малките кораби. Но фрегатите се справиха много добре и в тази обстановка. Пролетно време Черно море винаги ни напомня за себе си и никога не се променя.
  4. Продължаваме с подготовката, съгласно годишния план. Предстои ни участие в учението на дивизиона патрулни кораби. То ще бъде прелюдия към българското национално военноморско учение с международно участие „Бриз 2024“, което е аналогично на „Sea Shield 2024“.

Капитан ІІІ ранг Мирослав Добрев, командир на минния ловец „Струма“:

Ветровете не спряха в продължение на 5 дни

  1. „Sea Shield 2024“ е първото международно учение, в което участва минния ловец „Струма“. Екипажът ни се представи отлично. В контекста на настоящата среда за сигурност, положихме усилия да бъдат отработени съюзните публикации, тактиките, техниките и процедурите. Водихме противоминни действия, участвахме в провеждането на кораб в предварително почистен канал от мини. Постигнатите от екипажа резултати са апогей на досегашната ни подготовка.
  2. Участваха няколко противоминни кораба: миночистачът „Аксенте“ и минният ловец „Джигулеску“, и „Струма“. „Джигулеску“ е новозакупен от Великобритания минен ловец. Трите кораба участвахме съвместно в планираните сериали за противоминни действия. Взаимодействието помежду ни беше много добро.
  3. В северозападната част на Черно море ветровете не спряха в продължение на пет дни, като „по поръчка“. При различните епизоди състоянието на морето бе между два и четири бала. Това не попречи на екипажа да покаже своя професионализъм.
  4. През следващите дни ще възстановим своята боеспособност и започваме подготовка за тактическото учение на дивизиона противоминни кораби. А на хоризонта се задава „Бриз 2024“. Тогава вероятно отново ще си партнираме с румънски колеги.
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани