Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поздравление от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов по случай 6 май

[post-views]
Подкрепяме развитието на военните способности на ЕС

Уважаеми генерали и адмирали, офицери, сержанти и старшини,

курсанти, войници и матроси, цивилни служители,

ветерани от войните, военноинвалиди и военно пострадали,

воини от запаса и резерва,

госпожи и господа,

Живеем във времена на конфликти и напрежение. Динамично нарастват предизвикателствата пред системите за сигурност и отбрана в глобален и регионален мащаб. Светът се променя пред очите ни. Избухналата опустошителна война на европейския континент, която повече от две години се води в близост до нашите граници, продължава да бъде основна заплаха за европейската и глобалната сигурност. С конструктивното си участие във взетите решения и приноса за укрепване на единството на двата съюза България потвърди своята евроатлантическа принадлежност и ролята си на надежден съюзник и партньор в рамките на Европейския съюз и НАТО. Светът следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и влага своите надежди в международната дипломация, за да бъде избегната бъдеща ескалация в региона.

В днешната епоха на несигурност и разединение започнахме заедно да разбираме важността на инвестициите в националните отбрана и сигурност. В обществото ни вече е налице единение по този въпрос. Показателно за неговото значение е и политическият консенсус по темата за окомплектоването с личен състав на Българската армия. Единодушно депутатите от всички парламентарни групи в парламента приеха заплатите на военнослужещите да се обвържат със средната работна заплата в страната от следващата година. Това не просто значително ще повиши жизнения стандарт на мъжете и жените под пагон, но и ще демонстрира ангажимента и уважението на държавата към техния тежък труд. Работим за създаването на нов социален пакет, който е много важен инструмент за мотивация на хората в отбраната.

2025 г. се очертава успешна и за превъоръжаването на Въоръжените ни сили. През следващата година ще станат видими първите резултати – очаква се доставката на първите многоцелеви самолети, на първия многофункционален модулен патрулен кораб и първите бойни машини за пехотата. В заключителен етап е проектът по придобиването на нови трикоординатни радари за Военновъздушните сили. Работим и за ускорено придобиване на системи за противовъздушна отбрана. Това ще даде нов облик на основните системи на въоръжение в Българската армия и ще повиши значително отбранителните способности на страната ни. Вярвам, че по този начин ще получим необходимата подкрепа от обществото за възстановяването на отбранителните способности на Въоръжените сили и реализирането на останалите инвестиционни проекти за модернизация. Оценяваме разбирането на политическото ръководство за нуждата от нарастването на бюджета за отбрана на 2,5% от Брутния вътрешен продукт на България за следващите няколко години, за да наваксаме сериозното изоставане спрямо нашите партньори.  

Значително повишените инвестиции в личен състав и нова техника и въоръжение ни задължават да бъдем все по-взискателни, прецизни и активни в службата си.  Предстоящият технологичен скок във военната област и изпълнението на задачите в иновативна среда ще поставят по-високи изисквания и към знанията, уменията и подготовката на нашите военнослужещи. В оставащото кратко време до приемането на новите техника и въоръжение не трябва да губим нито миг от подготовката и обучението за тяхната експлоатация. Дръзко и вдъхновяващо е да управляваш нова техника, но е и огромна отговорност, която изисква да развиваме своя индивидуален и общ потенциал.  

В навечерието на 6 май – Празника на Българската армия и Ден на храбростта, благодаря на всеки един генерал, адмирал, офицер, сержант, войник, матрос и цивилен служител за професионализма и старанието, вложени в работата. Вашите ежедневни усилия и борбен дух стоят в основата на готовността на българските Въоръжени сили да гарантират суверенитета и териториалната цялост на страната в национален и колективен формат. Ние сме и ще бъдем сигурният щит на обществото ни!

Честит празник!

Най-ново

Единична публикация

Избрани