Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията и спортът са неделими

[post-views]
Армията и спортът са неделими

Предимство е да спортуваш безплатно и в работно време, и да повишаваш физическата си подготовка.

Защитниците печелят първенствата, а нападателите привличат публиката. Капитан Георги Цветков от 61-ва Стрямска бригада знае тази популярна футболна мъдрост и приема с усмивка нейното напомняне при нашия разговор. А и тя му допада, нали винаги е бил защитник. Става въпрос и за минали военни шампионати. Дори за далечната 2012 г., когато в Карлово се състояха срещите във финалната четворка. Тогава домакините от ВСК „Стрямци-61“ спечелиха първото място. А за

                           най-добър защитник

бе избран играещият за НВУ „Васил Левски“  курсант младши сержант Георги Цветков…

И сега заместник-командирът по логистичното осигуряване в зенитно-ракетния дивизион на 61-ва бригада капитан Георги Цветков остава верен на голямото си увлечение. От 5 години е селекционер на футболния отбор на ВСК „Стрямци-61“ и определя като много отговорна тази длъжност. Обяснява, че с физкултурника на бригадата капитан Владимир Ибришимов са започнали подмладяване на отбора и през последните две години са шампиони в първенството на военните спортни клубове. И разбира се, продължава да играе за футболния тим на любимия си пост – централен защитник, нали вече бе споменато кой печели титлите.

                                  На пистата

на стадиона в район Карлово на 61-ва бригада поредната си тренировка прави редник Гергана Бочева. Тя е в армията от преди 5 години. Участва в почти всяко едно спортно състезание по лека атлетика, военен трибой, рейнджър, планинско бягане, в маратони на по-малки дистанции – 10 км, играе волейбол и тенис…

През миналата година Гергана печели индивидуално първото място на военния трибой – стрелба, хвърляне на граната и крос на пресечена местност 4 км (за мъжете – 8 км). Казва, че качването на стълбицата на призьорите е вълнуващо и за нея това означава едно огромно удовлетворение. Престижни са класиранията ѝ в маратоните и планинското бягане.

Завършила е НВУ „Васил Левски“ – гражданска специалност „Национална и регионална сигурност“. Залага на развитието си в армията си и скоро ще сложи младши сержантските си нашивки на пагоните.

За мен спортът е

                         начин на живот

И много се радвам, че в армията ми е дадена възможност да се включвам във всяко едно състезание, тъй като това ми носи вътрешно удовлетворение, обобщава редник Гергана Бочева.

Друг трениращ по същото време на пистата се представя така – аз съм ефрейтор Станимир Бочев. И на учудването ни с фотографа на армейския вестник Красимир Тодоров, веднага уточнява, че съвпадението на фамилиите с Гергана е случайност.

Преди да постъпи в армията през 2013 г. е бил състезател по триатлон. Сега служи като специалист по военно-полицейски дейности в рота „Военна полиция“ на 61-ва бригада. Ротен командир му е инструкторът по алпийска подготовка капитан Петър Петров.

Не спирам да се занимавам със спорт. Миналата година станах шампион на 10 км на кроса във Варна. В леката атлетика – на 3000 м  завърших втори, а на 800 м – четвърти. На военния шампионат по плуване заех шестото място. През 2015 г. участвах в 6-тите летни световни игри в Южна Корея на 1500 и на 800 м –  т.нар. „дълги спринтове“, изброява ефрейтор Станимир Бочев. Посочва, че на ден обикновено пробягва по 10-11 км, но зависи и от служебната си заетост. Все пак, на седмица прави по 3-4 тренировки.

Може ли да се каже, кои от воините са

                              най-добрите

в спортните състезания и военно-приложните спортове? В края на всяка годината има класиране за спортист №1 на 61-ва бригада и за най-добро формирование. Точките се определят спрямо таблица, изработена от отговорниците по физическа подготовка на бригадата и се събират участията във военния календар, както и извън него. Военно-приложните състезания са с по-голяма тежест и при тях се дават повече точки. За миналата 2023 г. спортисти № 1 на бригадата с еднакъв брой точки станаха сержант Даниел Табанджов  от район Казанлък и ефрейтор Пенчо Пенчев от район Карлово. На база на състезанията в бригадата, като дуелна и щафетна стрелба, стрелба с пистолет „Макаров“, динамична стрелба, снайперски тим, военен трибой и рейнджър, се прави класиране и през м.г. първи стана  2-ри механизиран батальон, обяснява капитан Владимир Ибришимов.

От 2009 г. ефрейтор Пенчо Пенчев е военнослужещ. Сега е на длъжност мерач на зенитна установка. А от 2017 г.  участва в редица състезания от държавните военни шампионати и вътрешните първенства на бригадата. Изразява задоволството си от предоставените условия за спорт и от осигуреното време за тренировки.

Само да припомним, че в районите в Карлово и Казанлък на 61-ва механизирана бригада с командир бригаден генерал Маргарит Михайлов има два стадиона, 4 спортни зали и 5 спортни площадки. И че спортът и физическата подготовка във формированието са на високо ниво и те са в основата на всички постижения.

Но и да си представим условията за спорт на работещите извън армията – те трябва да си заплащат, примерно, за посещение във фитнес или за игра на тенис. И разбира се, за тези занимания да отделят часове от свободното си време. Така че в тази насока предимството на воините е очевидно. Защото спортът и армията са неделими.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани