Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна

[post-views]
Украинският генерален щаб призна за "тактически успех" на руската армия в Харковска област

Държавният департамент на САЩ обвини Русия, че е използвала химическото оръжие хлорпикрин срещу украинските сили в нарушение на Конвенцията за забрана на химическите оръжия (КЗХО), предадоха Ройтерс и Франс прес.

Освен това Русия използва средства за борба с безредиците като „метод за водене на война в Украйна, също в нарушение на конвенцията“, допълва американската дипломация.

„Използването на тези химикали не е изолиран случай и вероятно е мотивирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически напредък на бойното поле“, според Държавния департамент.

Вчера Вашингтон обяви нова вълна от санкции, насочени срещу руски и чуждестранни компании и физически лица, обвинени в участие във военните усилия на Русия за нахлуване в Украйна. Освен руски отбранителни компании и китайски юридически лица, санкциите засягат и няколко изследователски звена и компании, участващи в руските програми за химически и биологични оръжия.

„Продължаващото пренебрегване на задълженията на Русия по КЗХО съответства на отравянето на Алексей Навални и Сергей и Юлия Скрипал с нервнопаралитично вещество „Новичок“, подчертава Държавният департамент на САЩ.

Навални, бивш опонент на руския президент Владимир Путин, който почина в руски затвор на 16 февруари, стана жертва на тежко отравяне, за което обвини Кремъл. Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал бяха отровени в Англия през 2018 г.

Русия твърди, че вече не разполага с военен химически арсенал, но страната е изправена пред натиск за повече прозрачност относно предполагаемата употреба на химически оръжия.

Според Националния институт по здравеопазване хлорпикринът е химикал, който е бил използван като бойно отровно вещество през Първата световна война, както и като пестицид и при вдишване предизвиква задушаване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани