Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Южна Корея повиши равнището на тревога в свои дипломатически мисии заради възможни терористични атаки от страна на Северна Корея

[post-views]
Южна Корея повиши равнището на тревога в свои дипломатически мисии заради възможни терористични атаки от страна на Северна Корея

Южнокорейското външно министерство повиши равнището на терористична тревога на пет свои дипломатически представителства в региона, позовавайки се на разузнавателна информация, че Северна Корея може да се опита да навреди на официални лица, предаде Ройтерс.

Става въпрос за посолствата на Южна Корея в Камбоджа, Лаос и Виетнам, както и консулствата във Владивосток (Русия) и Шънян (Китай), съобщи в изявление министерството. Нивото на тревога е повишено от първо на трето равнище по четиристепенната класификации на Южна Корея, което показва, че вероятността за нападение е голяма, заяви външното министерство.

Има „редица индикации, че Северна Корея се готви да извърши терористични атаки срещу нашите дипломатически служители и граждани“, съобщиха специалните служби на Южна Корея.

Службите твърдят, че Пхенян е изпратил агенти в гореспоменатите страни, за да засилят наблюдението върху южнокорейските дипломатически мисии. Посолството на Северна Корея в Лондон не е отговорило на множеството телефонни обаждания за коментар на Ройтерс.

През Студената война Северна Корея е обвинявана за няколко атаки срещу цивилни, включително бомбени атентати срещу летището в Сеул и южнокорейски пътнически самолет. През 2017 г. САЩ отново включиха Северна Корея в списъка на държавните спонсори на тероризма, като се позоваха на убийството на Ким Чен-нам, по-големия полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, извършено с нервнопаралитичното вещество „Ви Екс“ на летище в Малайзия, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани