Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия ще проведе учение с използването на тактически ядрени оръжия, съобщи руското министерство на отбраната

[post-views]
Русия ще проведе учение с използването на тактически ядрени оръжия, съобщи руското министерство на отбраната

Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната.

Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни мисии. Ученията ще включват отработване на подготовката и разполагането за използване на нестратегически ядрени сили.

В маневрите ще участват ракетни сили от Южния военен окръг и руските ВМС. Целта им е да гарантират териториалната цялост и суверенитет на Русия „в отговор на провокативни изявления и заплахи от някои западни представители срещу Руската федерация“, заяви министерството, цитирано от Ройтерс.

Частите, чиято готовност ще се поддържа, са разположени в близост до Украйна, отбелязва АФП.

Руското нашествие в Украйна доведе до най-лошите отношения между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г., според руски и западни дипломати, отбелязва Ройтерс. Русия представя войната като сблъсък със Запада, който според Путин е отблъснал руските опити за установяване на приятелски отношения след разпадането на СССР и се е опитал да поеме контрол над Украйна, докато разширява НАТО на изток. Западът и Киев от своя страна заявяват, че няма да намерят покой, докато руските сили не бъдат победени и представят войната като опит за имперско завоевание, целящо да върне Украйна в орбитата на Москва.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани