Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полският премиер Туск свика за утре среща със службите за сигурност заради заплахата от шпионаж в полза на Русия и Беларус

[post-views]
Полша ще инвестира над 2,5 милиарда долара в укрепване на границата си с Русия и Беларус

Полският премиер Доналд Туск свика за утре заседание на Съвета на службите за сигурност, посветено на „предполагаемото влияние на Русия и Беларус върху полския държавен апарат през изминалите години“, написа днес самият министър-председател в социалната мрежа „Екс“, цитиран от Ройтерс.

Като хъб за доставките на западна военна помощ за съседна Украйна по време на започналата преди повече от две години руска инвазия, Полша проявява повишена бдителност към опити за шпионаж.

Полските власти казаха вчера, че проверяват дали полски съдия, който е имал достъп до поверителна информация и е поискал убежище в Беларус, е бил замесен в шпионаж.

„Трябва да сме наясно, че спецслужбите, в дадения случай – беларуските, са работили с лице, което е имало пряк достъп до министъра на правосъдието, имало е достъп до различни секретни документи, до които никое разузнаване не бива да има достъп“, каза Туск преди правителствено заседание по-рано днес.

„Фактът, че отношенията на съдия (Томаш) Шмит с беларусите са имали дълга история, а не се касае само за последните няколко месеца, трябва да е причина за дълбоко безпокойство“, посочи Туск.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани