Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Екстремистка група и етнически военни милиции са извършили зверства в Мали, заяви „Хюман райтс уоч“

[post-views]
Бунтовниците в Мали обвиниха "Вагнер" в убийства на цивилни

Екстремистка групировка, свързана с „Ал Каида“, е извършила масови убийства през януари в две села в централната част на Мали, се казва в доклад на „Хюман райтс уоч“, което е очевидно военно престъпление, принудило хиляди хора да напуснат домовете си, съобщи Асошиейтед прес.

„Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите“ е убила най-малко 32 души, от които три деца по време на нападенията на 27 януари в селата Огота и Уембе. Членове на групировката са подпалили повече от 350 къщи, се казва в доклада, като се цитират жители на селото, които смятат, че зад клането стои етнически мотив.

В доклада е описан и отделен случай, при който на 6 януари етническа въоръжена групировка е убила 13 души и е отвлякла 24 мирни граждани в две други села в централната част на Мали.

Нападенията са част от цикъл на убийства с цел отмъщение в централната част на Мали, където действат екстремисти и етнически въоръжени групи, заявиха от „Хюман райтс уоч“. Някои етнически групи като фуланите са станали мишена на въоръжени групировки на догони и бамбари, които ги обвиняват, че подкрепят екстремистки групи като „Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите“.

Оцелели от нападенията заявиха пред „Хюман райтс уоч“, че са станали мишена на нападения заради етническата си принадлежност, и призоваха правителството да предприеме повече действия за тяхната защита.

Мали, заедно със съседите си Буркина Фасо и Нигер, се бори с въстание на въоръжени групи, като някои от тях са свързани с „Ал Каида“ и групировката „Ислямска държава“. След военните преврати в трите държави през последните години управляващите хунти изтласкаха френските сили и се обърнаха към наемническите групи от Русия за съдействие в областта на сигурността.

През декември Мисията на ООН в Мали се изтегли от страната по искане на хунтата. „Винаги сме искали военно присъствие, но правителството казва, че армията не разполага с човешки ресурси, за да го осигури“, каза пред Асошиейтед прес жител на Сеге, село в централната част на Мали. Той не пожела да назове името си от страх от репресии от страна на местните въоръжени групировки. Малийските власти отказаха да дадат коментар по случая.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани