Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният музей отвори врати за празника на армията

[post-views]
Военният музей отвори врати за празника на армията

Децата имаха възможност да се докоснат до някои от експонатите във външните  експозиции

Военният музей отвори врати за празника на армията

По традиция Националният военноисторически музей (НВИМ) отбеляза 6 май с вход свободен за постоянната си хронологична и външната експозиция. Свободен беше достъпът и до временните изложби „Армията във време на промени“, „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и до най-новата – „Българската армия – 20 години част от НАТО“, посветена на 20-ата годишнина от членството на страната ни в Алианса.  

Специалната програма за Деня на храбростта и празник на Българската армия беше открита с концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски. Те изпълниха популярни военни маршове и друга музика, която истински забавлява посетителите, а някои от децата танцуваха и маршируваха в такта на военните ритми.

Атракциите с военен характер продължиха с дегустация на емблематичната боб чорба, подготвена от военен готвач. Благодарение на Командването за логистична поддръжка посетителите на НВИМ имаха възможността да видят отблизо съвременна полева кухня на Българската армия и да се докоснат до ежедневния войнишки бит. Подготвените порции дори не стигнаха за всички, защото интересът беше огромен, а чорбата – удивително вкусна. Емблематичната войнишка боб чорба, която много хора помнят от годините в казармата, е един от акцентите в програмата за празника на армията ни, която военният музей неизменно организира вече няколко години и превръща това в една обичана и очаквана традиция.

Само на 6 май в атракцията „Експонатите оживяват“, която се реализира единствено при подходящи метеорологични условия, посетителите имаха възможността да влязат в кабините за управление на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция – вертолети Ми-2, Ми-8 и ракетният комплекс 2К 52 Фрог „Луна-М“. Така се сбъдна мечтата на един от емблематичните директори на НВИМ дълги години – полковник Петко Йотов, който искаше децата да имат постоянен достъп до външните експонати, за да се запознаят отблизо с тях и така в сърцата им да пламне любовта към Българската армия и поне някои от тях да изберат военната професия като свой път в живота.

С Ден на отворени врати 6 май беше отбелязан и във филиалите на НВИМ – Военноморският музей и Парк-музей „Владислав Варненчик“ във Варна и  Музеят на авиацията в Крумово.

Фото Николета РАЙДОВСКА

Музеят на авиацията отбеляза празника с безплатен музеен тур и активности за деца. В деня на отворени врати гостите на музея имаха възможността да разгледат постоянната вътрешна и външна експозиция, както и най-новата изложба „Пътят към звездите“, посветена на 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов, с който България става шестата космическа държава в света.

За най-любознателните посетители бе организиран тематичен тур, който представя знаковите експонати от авиационната история на България. През целия ден най-малките гости на Музея се забавляваха с любимата им образователна игра „Летец откривател“, която  предизвика техния състезателен дух и ги запозна с елементи от конструкцията на самолетите и вертолетите от външната експозиция. За тези, които обичат да рисуват, бе обособен специален кът, в който те се изявиха с тематични рисунки, посветени на Празника на Българската армия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани