Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За Деня на армията: Водосвет на знамената и полет на изтребители над парламента

[post-views]
За Деня на армията: Водосвет на знамената и полет на изтребители над парламента

Атанас Запрянов: Капиталовите разходи вече са определени, трябват ни инвестиции в хората

Президентът Румен Радев, премиерът Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на церемонията пред Паметника на Незнайния воин

С водосвета на бойните знамена и знамената светини бе отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия в София. На тържествения ритуал пред Паметника на Незнайния воин присъстваха президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министър-председателят Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Въоръжените сили, представители на държавното ръководство, на Дипломатическия корпус, както и на военно-патриотичните съюзи. „На този празничен ден трябва да отдадем нужното уважение към труда на военнослужещите, към тяхната безупречна служба, към готовността им да защитават Родината. И в момента има хора, които изпълняват бойно дежурство, осигуряват въздушния и морския суверенитет на държавата, има български военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии и операции зад граница.“ Това каза министър Атанас Запрянов на 6 май след тържествения ритуал.

За Деня на армията: Водосвет на знамената и полет на изтребители над парламента
Тройка изтребители предизвикаха възхищението на гражданството с въздушни маневри над центъра на столицата
Фото Вяра ЙОВЕВА

Водосветът на знамената бе отслужен от заместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. В ритуала участваха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителни блокове на Въоръжените сили. В края на тържествения ритуал висш пилотаж демонстрираха екипажите на МиГ-29 от 3-та авиобаза, които прелетяха над площад „Александър Невски“ и сградата на Народното събрание.

В отговор на журналистически въпроси след тържествения ритуал министър Запрянов благодари на парламентарно представените партии за решението, което взеха за увеличаване на заплатите на военнослужещите. Той отбеляза, че очаква бюджетът за отбрана да нарасне на 2,5% от БВП, каквито са направените препоръки в приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България – 2032. „Бюджетът за отбрана ще расте и аз считам, че 2,5 % от БВП за отбрана ще бъдат достатъчни, за да се стабилизира кадрово армията, защото капиталовите разходи вече са определени и сега ни трябват инвестиции за хората“, посочи министърът на отбраната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на всеки генерал, адмирал, офицер, сержант, старшина, войник, матрос и цивилен служител в Българската армия за професионализма, отговорността и дисциплината им. „Българската армия е гарант за сигурността на страната ни. Работим усилено за укрепването и усилването на отбранителните си способности и за осигуряването на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО самостоятелно и в съюзен мащаб“, заяви пред представители на медиите началникът на отбраната.

„Надявам се, че сме узрели като общество, че инвестициите в отбраната осигуряват бъдещето на България“, подчерта адмирал Ефтимов. Той бе категоричен, че инвестициите във въоръжение и техника, инфраструктура и за хората в отбраната трябва да вървят паралелно, за да могат тези, които са избрали военната професия, да намерят своето достойно личностно и професионално развитие. Денят на храбростта и празникът на Българската армия беше отбелязан с празнични концерти на представителните военни оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизони София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово и Велико Търново.

Най-ново

Единична публикация

Избрани