Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Превръщане на войната в кръстоносен поход

[post-views]
Превръщане на войната в кръстоносен поход

Руската пропаганда се активизира в навечерието на инаугурацията на Путин

В началото на този месец руската държавна пропаганда е настроена на две честоти: набиране на подкрепа за Путин преди неговата повторна коронация на 7 май и подкопаване на перспективите за мир и подкрепата за Украйна, особено в западните общества. Звукът е увеличен навсякъде. С това встъпление започва редовният седмичен доклад на експертната група за борба с руската дезинформация към Европейската служба за външни действия.

Улиците на Москва се украсяват със снимки на Путин, войници в героични пози и банери, призоваващи да си спомним битките от 40-те години на миналия век. Тогава 7 май ще отстъпи място на 9 май, датата за традиционното честване на Деня на победатакрайъгълен камък на съвременните руски обяснения защо тяхната нация и държава имат право на съществуване.

Не споменавайте жертвите

Но нещо е различно в наши дни. Още снимки на Иисус Христос изпълниха руските улици и се появиха новини, че походът за т.нар. „Безсмъртен полк“ няма да се проведе. Първоначално маршът беше масова гражданска инициатива в чест на починалите ветерани, която Кремъл си присвои. Шествията за „Безсмъртния полк“ събираха милиони редовни руснаци. До края на 2010 г. те се превърнаха в най-големите публични демонстрации в новата руска история и демнострираха празнично настроение.

Сега с тежките, макар и необявени нива на жертви от необявената война срещу Украйна – т. нар. „специална военна операция“ – не е трудно да си представим проблема с пиара за Кремъл, ако гражданите заменят снимки на горди ветерани от Втората световна война със снимки на баща, син или брат, наскоро убит на бойното поле в Украйна.

Миналата година шествието беше отменено в средата на април, но заменено с призиви към хората да се присъединят към виртуални онлайн паради. Тази година официалната причина, която властите обявиха, е „загриженост за сигурността“.

В кръстоносен поход

Тази година акцентът е поставен върху правенето на жертви, включително крайната жертва, и прославянето на руската родина. Излезте по руските улици и ще се уверите, че Путин получава благословията си от Христос. Иисус се пожертва за благородна кауза. Посланието, популяризирано във водещи руски държавни телевизионни програми, е, че животът ви има по-висша цел отвъд това, че го живеете.

Предполагаме, че официалните руски речи през следващите дни ще подчертаят почти свещения характер на мисията на Русия срещу неверниците и ще съдържат тежки дози обвинения срещу въображаеми „нацисти“ или „киевската хунта/неонацистки режим“. В действителност тези клевети са просто синоними за обозначаване на онези, които имат противоположни на кремълската линия политически възгледи.

Руските държавни и прокремълски медии вече настроиха кампанията си срещу мирната конференция, която ще се проведе на 15–16 юни в Швейцария. Терминологията се втвърди в сравнение с предходните седмици. Сега търговските обекти открито се подиграват и очернят конференцията. Руският посланик в Швейцария твърди, че конференцията „ще се превърне в шумна, но празна PR кампания“.

Подкопаване на европейските избори

Предстоящите избори за Европейски парламент на 6–9 юни често не са отразявани специално от прокремълските медии. Но коментаторите полагат усилия да критикуват парламента, че не отразява волята на народа или се намесва неправомерно в руските работи. Те също така опетняват решенията и политиките на ЕС, особено санкциите на ЕС срещу Русия като икономически безотговорни.

Не можем да не отбележим и наскоро приетата на беларуските сили. Говорейки пред Беларуското народно събрание в края на април, Лукашенко заяви, че представители на беларуската опозиция, които са напуснали страната, планират не по-малко от това, да завземат Кобринския район в западната част на Беларус и след това да го предадат на войските на НАТО. Пренасяйки нещата на ново високо ниво, прокремълските медии повториха тези твърдения, че от сега нататък Минск смята за възможно да използва превантивни мерки за възпиране на агресията. Звучи абсурдно? Да, но в света на Лукашенко тази фантазия налага предислоцирането на няколко батальона на запад.

Други теми от седмичния обзор на дезинформацията

  • Полските дискусии за разполагането на американски ядрени оръжия са антируска провокация. Не, това е погрешно разбиране на последователността от събития. Реалността е, че ядрените разговори са тръгнали от Москва. Това е в рязък контраст с периода на Студената война, когато всеки лидер знаеше за ядрената опция, но малцина говореха за нея. Това се смяташе за безразсъдно и лошо поведение. В днешно време честото дрънкане с ядрено оръжие от високопоставени руски служители има обратен на желания от Москва ефект. Варшава предвижда по-решителни полски действия – от стабилни разходи за отбрана до неподдаване на ядрено изнудване.
  • Европа е мъртва, но само Европа, олицетворена от сегашните си либерални елити. Дезинформационният разказ „елитите срещу народа“ е класика на Кремъл. Виждаме го отново, но през призмата на последните избори на Путин, както и на предстоящите избори за Европейски парламент. Арсеналът на Кремъл за сеене на недоверие в европейските общества е пълен с твърдения, насочени към завличане на изборите и целия либерален и демократичен модел в калта, така че руснаците да бъдат доволни от собственото си обществено устройство, макар че почти нямат думата в техните собствени манипулирани „избори“.
  • Киев отказа да продължи преговорите в Истанбул под натиска на Великобритания. Също така не е вярно, дори ако изданията повтарят лъжата и представят избирателно и погрешно различни цитати. Всеки път, когато на хоризонта се появят мирни преговори, Москва крещи, че отдавна е искала мир. Може да попитате руснаците: „Защо нахлухте, ако искахте мир?“. Разбира се, медиите възнамеряват да размътят водите преди 9 май и мирната конференция на 15–16 юни в Швейцария, както споменахме по-горе. Ако някой си направи труда да провери фактите, става ясно, че преговорите в Истанбул през пролетта на 2022 г. не се доближиха до постигането на мирно споразумение.

ЕС не е обявявал земеделието за „екоцид“

Елена ФУРНАДЖИЕВА, Factcheck.bg

На фона на продължаващите фермерски протести в Европа в социалните медии у нас се разпространяват неверни и манипулативни твърдения, които претендират, че представят реалните мотиви за недоволството на земеделците. Твърди се, че ЕС е обявил земеделието за „огромна заплаха за климата“, че „Световният икономически форум е приравнил земеделието с екоцид“, за да се стигне до извода, че „да отглеждаш храна е престъпление“. „ЕС обяви земеделието като огромна заплаха за климата…”;„Незаконно е да продавате семена от стари местни сортове, ако не са вписани в националната или европейската сортова листа“ – това са част от дезинформиращите заглавия.

Дезинформацията се гради на конспиративния разказ, че ЕС иска да намали броя на фермерите, като отнеме/конфискува земята им, за да може да контролира храната – „който контролира храната, той контролира и хората“. Т.е. истинската причина за земеделските протести е противопоставянето на унищожителните планове на ЕС. Към този мотив се прибавят „заплахите“ от прилагането на новите геномни техники – „новото ГМО“, регулацията на пазара за продажбата на семена от стари сортове и разбира се, измислените ограничения, които Зелената сделка налага на производителите. Основни говорители по темата са семейство зеленчукопроизводители, които притежават ферма около София, а разпространението на спекулативните твърдения е през тяхната Фейсбук страница.

Европейската обсерватория за цифрови медии отчита, че месец преди масовото разпространение на споменатите по-горе твърдения у нас дезинформацията за фермерските протести и селскостопанската политика на ЕС чувствително нараства. В месечния доклад се отбелязва, че използването на социалното напрежение в западните общества и подклаждането на настроения срещу съюза чрез неверни твърдения е добре позната стратегия на руската пропаганда

Невярното твърдение, че форумът в Давос е обявил „земеделието за екоцид”, очаквано предизвиква най-силни реакции в социалните мрежи. Основен мотив в разпространяваните публикации, че „европейският елит“ цели да унищожи традиционен поминък като градинарството, за да направи хората зависими от големите играчи и да ги контролира чрез храната.

Цитирано е невярното твърдение от сайта Обективно.бг от началото на февруари, че „изследване, финансирано от ЕС, обяви домашните градини за 5 пъти по-вредни за климата от индустриалното земеделие“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани