Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Ефтимов: Трябва да укрепим ЕС като участник в сигурността и отбраната

[post-views]
Адмирал Ефтимов: Трябва да укрепим ЕС като участник в сигурността и отбраната

В Брюксел началникът на отбраната участва в заседания  на Военните комитети на ЕС и НАТО 

„Като началници на отбраната ние носим отговорността нашите въоръжени сили да бъдат обучени, оборудвани и готови да възпират всеки агресор и да защитават нашите земи, интереси и ценности. Сега ние трябва да укрепим Европейския съюз (ЕС) като участник в сигурността и отбраната с инструменти за подобряване на съвместните обществени поръчки, да осигурим доставките на необходимите отбранителни продукти, включително чрез увеличаване на промишления капацитет и привеждане на политиките на ЕС в съответствие с нашите общи отбранителни цели.“ Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието си в заседанието на Военния комитет на ЕС в Брюксел, Белгия.

В изказването си той припомни, че след агресията на Русия в Украйна първоначалната реакция на страните – членки на Съюза, е била да дарят материални средства от собствените си запаси. „Тази стратегия, колкото и ефективна да е, не може да се поддържа безкрайно. Укрепването на европейската отбранителна индустрия е стратегическо предизвикателство както за Европа, така и за Украйна. Трябва да можем да продължим нашата непоколебима подкрепа за Украйна“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той подчерта, че паралелно с оказването на тази помощ трябва да се съсредоточим върху възстановяването на запасите на нашите Въоръжени сили с оборудването и боеприпасите, от които се нуждаем. Началникът на отбраната отбеляза, че това се оказва предизвикателство, за преодоляването на което трябва правителствата да работят с индустрията – както с държавните предприятия, така и с частния сектор, за да договарят, разработват и изграждат нови способности.  

Адмирал Ефтимов акцентира, че към момента националните отбранителни институции се борят да предоставят помощ в условията на регулаторни ограничения. „Честната конкуренция и равните условия са крайъгълен камък на пазарната икономика. За да възстановим нашите Въоръжени сили навреме, е оправдано временно изключение за определени законови изисквания, за да се улесни гъвкавото и ускорено снабдяване“, посочи той.  

В рамките на заседанието бе обсъдена подкрепата за въоръжените сили на Украйна. Акцентът бе поставен върху решимостта на Съюза да продължи да подкрепя Украйна, необходимостта от по-интензивна стратегическа комуникация за усилията и ролята на военната мисия за обучение и оборудване на украински военнослужещи и украински военни формирования – EUMAM UA.

В рамките на заседанието бе проведен избор за нов председател на Военния комитет на ЕС. Избраният генерал-лейтенант Шон Кланси, началник на отбраната на Ирландия, ще встъпи в длъжност през ноември тази година.

           В Брюксел началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва и в заседанието на Военния комитет на НАТО. В своето изказване адмирал Ефтимов акцентира върху предизвикателствата, пред които са изправени страните от Източния фланг на НАТО по изграждането на инфраструктура и предоставянето на поддръжка от страната домакин за многонационалните формирования, които се предвижда да действат на наша територия в случай на задействане на плановете за отбрана. Той представи текущото състояние на предложенията за принос на нашата страна към възпирането и отбраната чрез изграждането на многонационално формирование и щабен елемент, съответно в сухопътния и морския домейн. „Съюзниците, географски разположени в непосредствена близост до евентуалната фронтова линия, ще трябва по различен начин да решават предизвикателствата при възникване на криза или конфликт с кратък срок на предизвестие. Само чрез координиране и детайлно последващо планиране, отчитащо националните възможности и ограничения, може да се постигнат заложените цели по възпирането и отбраната в евроатлантическата зона“, подчерта адмирал Ефтимов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани