Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румънски военен хеликоптер се включи в издирването на трима моряци, изчезнали след потъване на кораб в Черно море

[post-views]
Началникът на румънската армия предупреди за риск от ескалация на конфликта в Украйна. Клаус Йоханис увери, че няма опасност за Румъния

Хеликоптер IAR 330 Puma на Румънските военновъздушни сили се включи в издирването на евентуални оцелели, след като корабът „Mohammad Z“, плаващ под танзанийски флаг, потъна тази сутрин в Черно море в близост до село Сфънту Георге, разположено край едноименния ръкав на река Дунав, съобщава Аджерпрес.

Според съобщение на Министерството на националната отбрана, по искане на Румънската служба за корабоплаване министърът на отбраната Анджел Тълвар е одобрил спешното предоставяне на хеликоптер, който да подпомогне усилията на румънските власти в издирването и спасяването на тримата обявени за изчезнали моряци.

Хеликоптерът е излетял от 57-а база „Михаил Когълничану“ около 15:40 часа, като на борда му има специализиран в морски издирвателно-спасителни мисии персонал, се посочва в съобщението.

Трима души са обявени за изчезнали, след като кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна тази сутрин в Черно море на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщи по-рано днес Румънската служба за корабоплаване.

Според цитирания източник на борда на плавателния съд е имало 11 души.

„Операцията по издирване и спасяване под координацията на Центъра за координация и морско спасяване (MRCC) в рамките на Румънската служба за корабоплаване е в пълен ход, след като плавателният съд „Mohammad Z“ потъна. Сигналът беше получен около 4:00 часа сутринта, а служителите на MRCC веднага изпратиха в зоната плавателните съдове „Артемис“ и „Аполо“, посочва службата в прессъобщение.

В него се отбелязва, че е поискана и подкрепа от Гранична полиция, която е изпратила на мястото на инцидента два плавателни съда на Министерството на вътрешните работи.

Сигнал е подаден и до два търговски плавателни съда, намиращи се наблизо, за да се включат в операцията по издирване и спасяване на човешки живот.

„Потъналият кораб „Mohammad Z“ под флага на Танзания е имал на борда 11 членове на екипажа – 9 сирийски граждани и двама египетски граждани, а осем от тях са били спасени от търговския кораб „Michel“, който се е намирал най-близо до мястото на инцидента и чиито действия са били координирани от служителите на MRCC“, се посочва в съобщението.

Продължава издирването на тримата членове на екипажа, които са обявени за изчезнали – всички те са сирийски граждани.

„Причината за потъването на кораба не е известна до момента и ще бъде извършено разследване, за да се установят причините и обстоятелствата, при които е станало корабокрушението“, посочва още Румънската служба за корабоплаване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани