Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израелски военни нанасят удари в ивицата Газа, докато американски пратеник е в Израел за среща с премиера Нетаняху

[post-views]
Израелски военни нанасят удари в ивицата Газа, докато американски пратеник е в Израел за среща с премиера Нетаняху

Израелски самолети и танкове обстрелват днес различни райони в ивицата Газа, съобщиха местни жители, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става, докато съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан е в Израел за среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, на фона на призиви на САЩ за по-прецизирана военна кампания.

Очаква се Съливан да настоява пред Израел да действа насочено срещу бойците на ислямисткото движение „Хамас“, вместо да подлага на пълномащабно настъпление южния град Рафах в Газа, казаха от Белия дом преди разговорите.

Израел настъпва към града, който определя като последно укрепление на силите на „Хамас“. Стотици хиляди палестинци избягаха вече от района, който беше едно от малкото останали им убежища палестинския анклав.

Жители съобщиха, че тази нощ израелските сили са навлезли по-дълбоко в бежанския лагера Джабалия, в северната част на Газа.

Израелските военни казват, че са се върнали в район, прочистен по-рано по време на конфликта. Те твърдят, че операциите им в Джабалия – най-големият от осемте исторически бежански лагера в Газа – са прецизни и имат за цел да попречат на „Хамас“ да възстанови присъствието си там. Израелските сили съобщиха, че „извършват операции за идентифициране на въоръжени терористични клетки и /…/ нанасят десетки удари в помощ на силите, действащи на място“ в района Джабалия.

Преди днешните разговори израелски представител каза, че премиерът Бенямин Нетаняху и неговите висши помощници ще се опитат да постигнат съгласие със Съливан за необходимостта от продължаване на настъплението в Рафах.

Предишните опасения на САЩ за осъществимостта на израелските хуманитарни мерки може да са били успокоени от евакуирането на около половината от палестинците в града за 12 дни, каза израелският представител, говори пред Ройтерс при условие, че запази анонимност. „Показахме, че това е не само необходимо, но и осъществимо“, отбеляза той.

Израел ще изрази също безпокойството си от десетките тунели, които силите му, както твърдят военните, са открили под Рафах и които стигат до съседен Египет, осъдил израелските военни действия, каза още източникът на Ройтерс.

„Тези тунели се използват от „Хамас“ за снабдяване с оръжия и боеприпаси и биха могли да се използват за тайно извеждане на заложници или висши оперативни фигури на „Хамас“ от Газа“, заяви заместник-израелският държавен прокурор Ноам Гилад по време на изслушване в Хага в петък – рядко случай, когато се съобщават подробности за твърдения, които държавната информационна служба на Египет преди това отхвърли като неверни.

Нетаняху заяви, че операцията в Рафах, където според Израел се укриват до една четвърт от бойните сили на „Хамас“, може да приключи до няколко седмици. Вашингтон обаче се безпокои за стотиците хиляди разселени палестинци, които се намират там, и посочи необходимостта не само от евакуацията им, но и от осигуряване на адекватно места за настаняването им.

Най-малко 28 палестинци са били убити днес, повечето от тях при удар по къща в Нусейрат в централната част на ивицата Газа, съобщиха здравните служби в Газа и „Хамас“. В изявление на Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа се казва, че спасителните екипи са открили досега телата на 150 палестинци, убити от армията през последните дни, и че 300 къщи са били поразени при израелски въздушен и артилерийски обстрел.

По данни на здравното министерство в Газа от днес от началото на израелската офанзива през октомври миналата година досега са убити най-малко 35 456, а 79 476 са били ранени.

Хуманитарни организации продължават да алармират за опасност от масов глад, както и за недостиг на гориво и медицински консумативи.

В петък американските военни съобщиха, че камиони са започнали да изнасят хуманитарна помощ на брега от временния кей, построен от техните сили.

Комитетът за народна съпротива (КНС), въоръжена групировка, която се сражава редом с“ Хамас“ в Газа, разпространи изявление, в което твърди, че кейът е построен, за да се облекчи политическия натиск върху Израел, и предупреждава, че ще смята за законна мишена всеки израелски или американски войник на своя територия.

Вчера „Хамас“ също изрази безпокойство във връзка с кея и предупреди никакви чуждестранни военни да не навлизат в Газа, без обаче да отправи преки заплахи.

През март, когато американският президент Джо Байдън обяви плановете за изграждане на кея, той заяви, че американски сили няма да стъпват на тази територия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани