Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Швеция увеличава помощта за Украйна

[post-views]
Швеция увеличава помощта за Украйна

Шведското правитeлство обяви рамка за допълнителна военно-техническа помощ за Украйна. Тя е в размер на 6.5 милиарда евро и ще бъде изплатена до края на 2026 г. Всички политически формации, участващи в правителството на Швеция изразиха подкрепата си за рамката, съобщава Ройтерс. 

С обявяването на новата помощ общото шведско финансиране за Украйна за предстоящите години нараства до 8.5 млрд. евро. Тези средства ще бъдат разделени поравно за следващите три години, информират още от правителствена пресслужба в Швеция.

В рамките на тази помощ е предвидено даряване на въоръжение от шведските резерви, както и производство на ново специално за нуждите на украинската отбрана. Властите в Швеция отчитат обстоятелството, че това може да увеличи публичните разходи на страната.

Преди седмица    министърът на отбраната Пол Джонсън заяви, че Швеция може да обмисли изпращането на военни в Украйна, ако държавите – членки на НАТО се споразумеят по този въпрос. Засега обаче държавата няма такива намерения.

На 9 май правителството на Швеция инструктира въоръжените сили на страната да преведат още 28 милиона евро в подкрепа на украинските отбранителни сили, с цел укрепване на защитата чрез дронове, разминиране и подсилване на флота.

Най-ново

Единична публикация

Избрани