Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат разкрити за изборите „две в едно“ на 9 юни, съобщи зам.-министър Иван Кондов

[post-views]
Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат разкрити за изборите „две в едно“ на 9 юни, съобщи зам.-министър Иван Кондов

Общо 769 секции в 60 държави ще бъдат разкрити за изборите „две в едно“ на 9 юни, съобщи заместник-министърът на външните работи Иван Кондов по време на брифинг, посветен на организацията на изборите в чужбина.

От тях в 388 секции ще има двоен вот – за членове на Европейския парламент от България и за народния представители в българското Народно събрание. Те са в 57 държави, стана известно по време на брифинга. Това е така, тъй като за Европейски парламент се гласува само в държавите от Съюза, а извън него – само страните, в които България има дипломатически и консулски представителства.

Трите държави, в които няма да има избори за Европейски парламент, са Нова Зеландия, Сингапур и Исландия. Това са държави, в които ние нямаме дипломатически и консулски представителства, уточниха от Министерството на външните работи.

Най-много секции има в Турция – 166,  в четири от тях ще има избори „две в едно“. В общо 245 секции в чужбина ще има машинно гласуване.

Изправяме се пред едно ново предизвикателство – организиране на избори „две в едно“ – за национален и за Европейски парламент. Не сме имали такъв случай, а това води до нови предизвикателства пред нас. С всички тях ние се справихме, посочи Иван Кондов.

МВнР много бързо организира работна група „Избори“. До момента всички срокове, които имаме по Изборния кодекс, са били спазени, увери той.

Заместник-министър отбеляза също доброто сътрудничество на Министерството на външните работи с Централата избирателна комисия (ЦИК). Имаме всички разрешения от държавите, в които има разрешителен режим. Това стана по-бързо и ни облекчава, защото не се налага да чакаме до последния момент, подчерта Кондов. Той съобщи също, че над 700 души се очаква да бъдат командировани, за да участват в обезпечаването на вота зад граница.

Друг интересен въпрос, който ще представлява предизвикателство, е изискването за уседналост на членовете на Секционни избирателни комисии. Това основно влияе на местата, където нямаме достатъчно хора, които да отговарят на принципа на уседналост, тоест в страни извън ЕС. Ще дам пример с Алжир. На практика имаме само посланик и един консул, който за съжаление си тръгна преди да му изтече мандатът. Нямаме хора, които да участват в тази секционна избирателна комисия и ние командироваме всички от София. Имаме няколко такива места, което усложнява организацията, посочи Иван Кондов.

Получихме изборните книжа, днес трябва да получим и бюлетините. Колегите ще работят през почивните дни, за което им благодаря, за да може в понеделник за започнем да изпращаме първите пакети с бюлетини и изборни книжа към посолствата ни. Все още очакваме да получим машините. Имаме уверението, че между 27 и 29 май ще ги получим, след което ще започнем изпращането им. Общо 245 секции са с машини, това също ще бъде сериозно предизвикателство, отбеляза още заместник-министърът на външните работи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани