Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преподавател прави химията и физиката интересни за курсантите

[post-views]
Преподавател прави химията и физиката интересни за курсантите

Преподавател прави химията и физиката интересни за курсантите

Подполковник Николай Пъдарев е „моторът” на нова програма – защита от опасни вещества и лъчения

По-тежки дисциплини като физика и химия се изучават в специализацията по ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” във Велико Търново. Това посочва подполковник Николай Пъдарев, който е главен асистент в катедра „Защита на населението и инфраструктурата” към НВУ.

По думите му проблемите с

недоброто изучаване в средното училище

на физика и химия, придобиването на малко практически опит в тези дисциплини довеждат до отлива на курсанти. Те нямат достатъчно добра предварителна подготовка от средните училища, където учат само теория, казва офицерът.

Той обаче е категоричен, че за сметка на слабостите в средното образование специалността по ЯХБЗ и Е в НВУ е силна и атрактивна за обучаемите. „Има много интересни практически занятия по дисциплините, включително физика и химия, които ще им помогнат да научат и теорията. Просто няма да имат никакви затруднения с това, защото ние практически ще ги научим”, категоричен е преподавателят. Неотдавна той водеше група курсанти випускници в специализация „Войски за ЯХБЗ и Е”, които с хъс и ентусиазъм демонстрираха отлична подготовка, включвайки се като командири на взводове – дубльори в ротно тактико-специално учение на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е в Мусачево. „Представиха се много добре. Това бяха едно допълнително обучение към тяхната подготовка и един плюс към подготовката им за предстоящия държавен изпит”, похвали възпитаниците си преподавателят. По думите му по време на обучението в НВУ

курсантите имат много възможности

не само за висока професионална подготовка като бъдещи офицери, но и за повишаване на квалификацията чрез посещения в други университети в чужбина, сходни специализации, участие в програми като „Еразъм”. През последните години са се включвали и в учения с участието на няколко нации, например в Република Северна Македония. Участват и в много практически занятия и подготовки с различни военни формирования у нас. „Това е примерно предстоящото учение на „Корен” с Втора механизирана бригада. От всяка една специализация ще има обучаеми, които ще бъдат в ролята на командири на отделения и на взводове”, казва подполковник Пъдарев.

Той е от Велико Търново. Живял е близо до военния университет, тогава – висше военно училище, и се запалил по военната професия, като гледал курсантите, когато излизат в отпуска – с белите ръкавици, с парадната униформа, с кортика на колана, което силно го впечатлявало. И от разговори с военнослужещи – близки, приятели и съседи, военната кариера му станала мечта, а след това – и житейска съдба.

Офицерската му служба преминава през Нова Загора и Стара Загора. Спечелва конкурс и се връща в НВУ вече като асистент. Защитава докторантура. „Не бяха леки години за мен във военния университет, защото за много кратко време трябваше да постигна много добри резултати по английски език –

четири двойки по СТАНАГ

След това трябваше в рамките на 4 години да защитя докторантурата”, споделя офицерът. Преди това пък завършил магистратура по защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. През 2015 г. завършва докторантура, а през 2018 г. – Военната академия „Г. С. Раковски”. Завършва и магистърска програма по лазерни технологии в Латвия. Беше много интересно, споделя офицерът. Равносметката му, откакто преди 13 години се е върнал като асистент в НВУ, е, че не е спирал да учи. В момента на финалната права е процедурата му за доцент.

Подполковник Пъдарев преподава ЯХБЗ и Е на всички курсанти, както и на студенти от бакалавърски и магистърски програми, свързани със защитата на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Той е и „моторът” за създаването миналата година на нова магистърска програма – защита от опасни вещества и лъчения, която е близка до ЯХБЗ. „Това е наистина много добра специализация с добра реализация. Засега има доста добър наплив на кандидати. Направихме и докторска програма със същото заглавие”, споделя офицерът.

Женен е, със съпругата му се радват на две деца – момче на 14 и момиче на 7 г. През свободното си време предпочита да иде на риболов. „По-скоро отивам да си почина, да се отделя от шума и да съм насаме със себе си. Когато съм сред природата, си почивам, отморявам очите си, защото много се напрягат при работата с компютъра и четенето на книги”, заявява офицерът. След

релаксацията с въдица в ръка

отново се втурва в напрежението на делника. „Човек трябва да се бори за това, за което си мечтае. Да не се отказва”, обобщава подполковник Пъдарев.

     

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани