Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тръмп каза, че ако той бъде избран за президент, то тогава Путин ще освободи репортера на „Уолстрийт Джърнал“

[post-views]
Тръмп каза, че ако той бъде избран за президент, то тогава Путин ще освободи репортера на "Уолстрийт Джърнал"

Доналд Тръмп написа в социалните мрежи, че ще използва приятелството си с руския президент Владимир Путин за освобождаването на журналиста от „Уолстрийт Джърнал“ Еван Гершкович от руски затвор, предаде Ройтерс.

Тръмп написа в собствената си социална мрежа „Трут соушъл“, че това ще стане съвсем скоро след изборите през ноември, на които той се надява да победи президента Джо Байдън и да се върне в Белия дом.

„Еван Гершкович, репортерът от „Уолстрийт Джърнал“, който е задържан в Русия, ще бъде освободен почти незабавно след изборите, но определено преди да встъпя в длъжност. Той ще бъде у дома, в безопасност и със своето семейство“, написа Тръмп. „Владимир Путин, президент на Русия, ще направи това за мен, но за никого друг, и няма да платим нищо!“, допълни Тръмп.

Той не спомена за никакви контакти с Путин, нито каза какви са основанията му да вярва, че руският лидер ще освободи Гершкович.

Репортерът беше арестуван в Русия през март миналата година по обвинения в шпионаж, които той, вестникът му и администрацията на Байдън категорично отричат. Гершкович прекара повече от година в московски арест, без да има насрочена дата за съдебен процес.

През февруари Путин заяви, че е възможно журналистът да бъде освободен в замяна на руснак, затворен в Германия за убийство.

По време на управлението си в период 2017-2021 г. Тръмп изразяваше възхищението си от Путин. През 2018 г. той отказа да обвини руския лидер за намеса в изборите през 2016 г., като изрази съмнения относно разкритията на американските разузнавателни агенции и предизвика критики в родната си страна. 

Тръмп също така твърди, че може да спре войната в Украйна за 24 часа, ако се върне в Белия дом, въпреки че досега не е казал как ще го направи.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани