Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белга: Около 800 белгийски военни са разположени в чужбина, най-вече в Североизточна Европа

[post-views]
белгийски военни

В момента Белгия разполага с доста голям брой военнослужещи, които участват активно в операции, учения или обучение в чужбина, съобщи днес министърката на отбраната Людивин Дедондер по време на пресконференция. Повечето от тях са в Румъния и Литва, за да подсилят източния фланг на НАТО, предаде белгийската новинарска агенция Белга.

Около 800 белгийски военнослужещи са разположени в момента по света. Те са основно в Румъния и Литва като част от силите на НАТО, където помагат за подсилване на източния фланг на алианса. Белгийските военни са добре представени и в Близкия изток. Например в Египет те подкрепят хуманитарните операции за населението на Газа. Те са активни също така в района на Червено море, където помагат за защитата на корабите от атаките на йеменските бунтовници хуси. Освен това белгийски части са разположени в Африка, включително в Бенин и Конго, като най-често обучават местните сили.

Наред с участващите в мисии белгийски военнослужещи още около 900 души са в готовност за намеса в Белгия или в чужбина в случай на криза. Сред тях има сапьори, пилоти на изтребители Ф-16, охраняващи въздушното пространство на страните от Бенелюкс, екипажи на спасителни хеликоптери в град Коксейде и брегова охрана, която е отговорна за опазването на белгийските води и критична инфраструктура.

Освен това през последните седмици и месеци средно по 2000 белгийски военнослужещи на ден са били на обучение в страната или в други държави.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани