Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Офицери и наша репортерка засенчиха мита за Икар

[post-views]
Офицери и наша репортерка засенчиха мита за Икар

Екстремалите под пагон са магнит за младите, които искат да постъпят в армията.

За първи път гр. Пазарджик бе домакин на състезание по парапланеризъм, а именно – Международният турнир Pazardzhik OPEN 2024 за целно кацане, който се проведе на възвишенията над близкото село Главиница. В надпреварата се включиха 26 парапланеристи от България, Румъния и Косово, сред тях и двама действащи военнослужещи. Спецификата на целното кацане се изразява в това, че състезателите излитат от висок хълм с парашут тип „крило“, а на около 1,5 км под хълма е разположен центърът под формата на мишена. Центърът е само 18 см, като се измерва точното разстояние на приземяването до него. Мишената представлява електронно измервателно устройство и отчита отклонение от идеалния център през един сантиметър.

От пилотите се изискват максимална концентрация

и усет за крилото във финалния заход и при кацането.

Съдийска комисия следеше за първата точка на приземяване и отчиташе прецизно резултата на всеки състезател. Правилата бяха съвсем прости: печели този, който е най-близо да центъра.

Един от участниците майор Атанас Куртинков е военнослужещ във в.ф. 24490 – Асеновград. Той е в редиците на БА от 1999 г., когато завършва военното училище, като първоначално служи в Новобранския център в пловдивското село Чешнигирово, а след това се прехвърля в 4-ти Артилерийски полк в Асеновград, където е назначен за физкултурник. В момента е началник на Отдел „Планиране и бюджетиране“. Занимава се с парапланеризъм от 2003 г., след което се „зарибява“ и по дайвинга. Лицензиран водолаз е. Запалва се по спорта от най-ранно детство, тъй като баща му е състезател по авиомоделизъм.

Кара ски, завършил е курс по спелеология, тренирал е тенис на корт

„Спортът е основна дисциплина в армията, познавам много млади хора, които спортуват, може би защото се движа в такива среди, а някои от моите приятели влязоха и в армията“, споделя за в. „Българска армия“ майор Куртинков.

Капитан Росен Драголов от Специалните сили и служи в Поддържащия и осигуряващ командването батальон в Пловдив. Занимава се с парапланеризъм от средата на миналата година, като междувременно практикува и гмуркане с харпун повече от едно десетилетие. Негов рекорден трофей е внушителен лаврак, уловен в Черно море.

„Парапланеризмът ме привлече като спорт основно със свободата, която ми дава, свободата да летиш, да използваш силата на природата, на въздушните течения като основно средство – дали за придвижване нагоре в атмосферата, дали за хоризонтален полет… Другото, с което съвместявам този спорт, е планинарството“, споделя капитан Драголов.

Заниманията му с екстремния спорт допринасят и за усъвършенстване на професионалните качества, категоричен е той, особено, като се има предвид, че във формированието, в което служи, се изпълняват парашутни скокове. Освен това парапланеризмът развива знанията по геофизика и метеорология, изостря съобразителността на пилота, който при парашутен скок няма същото време за реакция и управление на полета. „Напълно съм убеден, че

през спорта можем да привлечем младите към армията

тъй като тя изисква хората в нея да са физически активни и подготвени, така че спортът е силно застъпен във военните среди и ни помага да поддържаме телата и духа си в кондиция“, обяснява капитан Драголов.

И като заговорихме за физическа подготовка, тя е не по-малко необходима и за професията на военния журналист, особено ако е автор на телевизионно предаване за екстремните спортове. Колежката от ВТК Роси Иванова, водещ на предаването „Извън обсег“, безстрашно се включи на финала на състезанието и полетя в тандем с пилота Валери Цветанов, който стана и абсолютен шампион на турнира.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани