Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ въвеждат нови визови ограничения и ще преразгледат своето сътрудничество с Грузия заради закона „за чуждото влияние“, заяви Блинкън

[post-views]
САЩ въвеждат нови визови ограничения и ще преразгледат своето сътрудничество с Грузия заради закона "за чуждото влияние", заяви Блинкън

САЩ въвеждат нови визови ограничения за Грузия и ще преразгледат сътрудничеството между двете страни във връзка с приетия този месец от грузинския парламент закон „за чуждото влияние“, обяви вчера в изявление американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Ройтерс.

Според изявлението на Блинкън законът ще „задуши упражняването на свободите на събиране и изразяване“ и ще възпрепятства работата на независими медийни организации.

Законопроектът предизвика големи протести в Грузия и противниците му го обявиха за авторитарен и вдъхновен от Русия. Но управляващата партия в Грузия твърди, че той е необходим, за да се осигури прозрачност относно чуждестранното финансиране на неправителствените организации и да се защити суверенитета на страната.

Политиката на визови ограничения ще се прилага за лица, които според Блинкън са „отговорни за или подпомагат подкопаването на демокрацията в Грузия“, както и за членовете на техните семейства.

„Докато преразглеждаме отношенията между нашите две страни, ще вземем под внимание действията на Грузия при вземането на решение за собствените ни стъпки“, добави Блинкън.

По-рано вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини САЩ, че изнудват Грузия във връзка със закона „за чуждото влияние“, одобрен от парламента на страната, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани