Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Усик е абсолютен шампион при професионалистите

[post-views]
Усик е абсолютен шампион при професионалистите

Александър Усик е първият от 1999 г. насам безспорен шампион в тежка категория, притежател на всичките четири световни титли. Украинското чудо в бокса постигна успех с разделено съдийско решение (115–112, 114–113, 113–114) над Тайсън Фюри и за първи път от Ленъкс Люис насам събра всичките шампионски пояси в притежанието си. Самият Усик влиза в историята по неповторим начин, защото Люис обедини поясите в ера, в която нямаше четири световни титли както сега (без да се включва титлата на IBO). В допълнение украинецът вече беше направил същото в по-долната категория – полутежка – обединяване на шампионските титли, преди да реши да приеме предизвикателството да се изкачи нагоре и да доминира.

Можеше да се каже, че Усик имаше предимство в първите два рунда, след което Фюри осъществи обрат и наложи преимущество в четири поред. Украинецът направи завръщане и изравни битката, а в деветия рунд практически можеше да спечели по-рано мача. Той прати британеца в нокдаун, а самият Фюри беше невменяем около десетина секунди, но реферът на ринга се намеси прекалено късно с отброяването. В крайна сметка финалните рундове бяха равностойни, но сякаш остана усещането, че Усик е боецът, който държи да контролира дистанцията, положението на ринга, темпото и евентуално да се стреми да осъществи нокаут.

Фюри обяви, че не е съгласен с решението и е трябвало той да спечели, а Усик с охота каза, че реваншът може да се случи незабавно. Фюри заяви също, че хората подкрепят Усик, защото страната му е във война, намеквайки, че агресията на Русия към Украйна е изиграла роля за съдийското решение в Саудитска Арабия.

Реваншът ще бъде през октомври.

Десподов е шампион и на Гърция

След като спечели няколко титли на България, капитанът на националния тим прибави още един трофей, този път с екипа на ПАОК. Кирил Десподов отпразнува подобаващо титлата на Гърция, станала факт след победата с 2:1 над градския съперник „Арис“ (Солун). Четирикратният футболист на годината на страната ни се появи в игра като резерва, като влезе в 65-ата минута на мача. Футболистите на ПАОК бяха посрещнати от своите фенове на клубния стадион „Тумба” с огромни празненства и пиротехническо шоу, които бяха напълнили улиците на Солун. Районът около емблематичната Бяла кула в града също бе препълнен с фенове на тима.

Играчите на ПАОК вдигнаха титлата насред огромна сцена в центъра на стадиона за удоволствие на многохилядните си привърженици, които не спряха да пеят и скандират. Сред феновете на „орлите” не липсваха и български знамена.

Самият Десподов заяви пред гръцките медии, цитиран от БТА: „Чувствам се благословен, чувствам се щастлив, току-що спечелихме шампионата, заслужихме го. Борихме се много, имахме много трудности, стигнахме далеч в Европа и сега спечелихме титлата. Лошите моменти изграждат твърди личности. След резултата с „Ламия“ (б. ред. – 1:1 на 24  април) бяхме решени да спечелим следващите мачове, да покажем реакция. Благодаря на хората за подкрепата, не съм виждал подобно нещо през живота си и се надявам и догодина да е така“.

Капитанът на българския национален отбор изпраща невероятен сезон, а публиката в Солун буквално го боготвори, след като вкара 13 гола и подаде за още толкова във всички турнири с черно-бялата фланелка.

Ивет Горанова спира с каратето

Ивет Горанова разкри за конфликт с федерацията по карате. Олимпийската шампионка от Токио 2020 призна, че не е сигурна дали ще се върне към спорта след участието си в телевизионния формат Dancing stars. „Надявам се това да се случи, защото имам цел, която още не съм изпълнила – да стана световна шампионка. На този етап обаче ми липсват подкрепа и финансиране от страна на федерацията“, заяви Горанова. Тя е категорична, че е дала доста както на държавата, така и на централата. „Имам нужда от подкрепа, защото искам да постигна всеки връх в каратето. Надявам се ситуацията да се оправи и да намерим някакъв баланс.“, коментира шампионката.

През миналата година Горанов връчи петиция на президента на МОК Томас Бах за връщането на каратето в олимпийската програма, но засега няма индикации за това.

Саръбоюков с нов скок над 8 м

Атлет №1 на България за 2023 г. Божидар Саръбоюков се класира втори с 8,04 м на интересния турнир Golden roof challenge в Австрия. Надпреварата се проведе на специално изграден подиум на една от централните улици в Инсбрук, като от едната страна на пътеката бе трапът за скок на дължина, а от другата – скочището за овчарски скок. Състезанието включваше само тези две дисциплини за мъже и жени, а съперници на Божидар бяха още шестима атлети, всички с лични постижения над 8 м. Саръбоюков започна със 7,79 м, после се приземи на 7,95 м, третият му опит бе фал, а в четвъртия се приземи на 8,04 м. Българинът отстъпи единствено на кубинеца Лестер Гай, който спечели турнира с 8,09 м.

Илиев иска да е на два стана

Селекционерът на България Илиан Илиев има желание да остане начело на „Черно море“ и в същото време да ръководи националите. Според информация на БА Илев вече дискутирал темата и има устна договора с новия президент на централата Георги Иванов. Решението обаче ще бъде взето от новия изпълком. От срещите, които България изигра под ръководството на варненеца, не се виждат притеснения за неговата работа на два стана. Илиев не показва пристрастия и твърди, че с ежедневната работа и с мачовете всяка седмица е много добре осведомен за състоянието на своите избраници.

В същото време ръководството на „Черно море“ е готово да отпусне средства за прилична лятна селекция, която би помогнала за добро представяне на европейската сцена, ако зелено – белите се класират. Иначе Илиев вече е готов с програмата за подготовка преди контролите с Румъния на 4 юни в Букурещ и със Словения на 8 юни в Любляна.

България пък вероятно ще посрещне Северна Ирландия на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. Срещата е от Лигата на нациите и е планирана за 8 септември. На „Колежа“ ще е и следващата среща на България срещу Люксембург на 12 октомври, също от Лигата на нациите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани